Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli se je strinjal z Janšo, da so tvit v veliko zgodbo napihnili mediji. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli se je strinjal z Janšo, da so tvit v veliko zgodbo napihnili mediji. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Odbor za kulturo razpravlja o tvitu Janeza Janše. Foto: BoBo
Dragan Matić
Verbalno nasilje je v vsakem primeru nesprejemljivo, je dejal Dragan Matić. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Vinko Gorenak
Vinko Gorenak je izpostavil dejstvo, da se nihče ni vprašal o vzroku Janševega tvita. Foto: DZ/Barbara Žejavac
DZ, odbor za infrastrukturo
Odbor za kulturo namerava obsoditi verbalne napade kot obliko političnega pritiska. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Seja se je končala s sprejemom štirih sklepov: 1. odbor za kulturo obsoja verbalne napade kot obliko političnega pritiska na delovanje novinarjev kot tudi pritisk na delovanje medijev nasploh ter jih ocenjuje kot nedopustne za demokratični politični sistem in kulturo; 2. odbor za kulturo poziva javne funkcionarje, da se vzdržijo vseh dejanj, ki predstavljajo nespoštljivo komunikacijo in nedopusten pritisk na svobodo novinarskega dela; 3. odbor za kulturo opozarja na pomen objektivnega in nepristranskega novinarskega poročanja; 4. odbor predlaga predsedniku DZ-ja, da ob naslednji prenovi poslovnika vanj vključuje tudi etični kodeks poslancev, ki bi zavračal verbalno nasilje in druge oblike žaljivega ter nedopustnega vedenja oz. javnega nastopanja poslancev DZ-ja.

Vsi sklepi so bili sprejeti z 8 glasovi za in nobenim proti.

"Seja o nedopustnih političnih pritiskih na novinarje je postala sama nedopusten političen pritisk na svobodo novinarskega dela in tudi na RTV Slovenija," je na seji odbora, povod zanjo je bil žaljiv tvit Janeza Janše, namenjen novinarkama RTV Slovenija Eugeniji Carl in Mojci Šetinc Pašek, dejal generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli in dodal, da je bilo mogoče slišati konkretne grožnje o tem, kako bo "nekomu prekipelo".

Razpravo je zato Filli označil za nedopustno: "Seja se izrablja za obračun s posamezniki, ki nimajo nobene možnosti, da se branijo, in da se prikazujejo enostranska dejstva o tem, kako je nekdo nekaj napisal, kdaj je napisal in kaj je s tem celo mislil. To je resnično nedopustna razprava in državni zbor nima absolutno nobenih pooblastil, da se na takšen način vmešava v delo novinarjev in RTV Slovenija." Sovražni govor in žalitve na družbenih omrežjih je treba obsoditi, je dejal Filli in dodal, da so omrežja, kot je Twitter, postala "medijska kanalizacija".

"Verbalno nasilje je nesprejemljivo"
Janja Sluga
iz SMC-ja je koalicijsko zahtevo za sklic seje utemeljila s potrebo po zavrnitvi vsakršnega verbalnega nasilja, ki si ga je po njenem mnenju dovolil predsednik SDS-a. Janšev tvit je "zavržno in primitivno" dejanje, je ocenila.

"Če danes ne bi bil 1. april, bi se človek zjokal nad tem, kar ste prebrali," se je na njene besede odzval Janez Janša in nadaljeval, da ima pri sebi vsaj nekaj sto prispevkov obeh novinark Televizije Slovenija (TVS), v vsakem izmed njih pa je izrečena kakšna laž, ki ni bila nikoli deležna obsodbe novinarskega društva. "Hvala koaliciji, da lahko razpravljamo o enem od ključnih problemov slovenskih davkoplačevalcev, to je o medijski prostituciji," je sklenil.

Vinko Gorenak iz SDS-a pa je izpostavil dejstvo, da se nihče izmed ogorčenih kritikov ni vprašal o vzroku Janševega tvita. Neodvisnega novinarstva v Sloveniji ni, pač pa novinarstvo, ki je v veliki večini enako kot pred letom 1990, je ocenil in dodal, da verodostojne mednarodne raziskave pritrjujejo ugotovitvi, da je slovensko novinarstvo neuravnoteženo in "levo usmerjeno".

Predsednik parlamentarnega odbora za kulturo Dragan Matić iz SMC-ja je Janševo in Gorenakovo razpravo označil za poučno, saj nazorno kaže, kako si poslanca SDS-a predstavljata svobodo novinarskega dela. "Spravljati medije k pameti z verbalnim nasiljem je v vsakem primeru nesprejemljivo in vredno obsodbe," je poudaril.

Obsodba verbalnih napadov
Sejo so zahtevali poslanci koalicijskih SMC-ja, DeSUS-a in SD-ja, ki Janšev zapis razumejo kot nedopusten politični pritisk na svobodo novinarskega dela. SDS na drugi strani meni, da gre v omenjenem primeru za svobodo govora, in njegovi poslanci so že zahtevali sklic seje komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi poslanka SDS-a Eva Irgl.

Kulturni odbor namerava obsoditi verbalne napade kot obliko političnega pritiska na delovanje novinarjev, pa tudi pritisk na delovanje medijev na splošno. Poleg tega naj bi javne funkcionarje pozval, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki predstavljajo nespoštljivo komunikacijo in nedopusten pritisk na svobodo novinarskega dela. Opozorili bi tudi na pomen objektivnega in nepristranskega novinarskega poročanja, predsedniku DZ-ja pa predlagali, da ob naslednji prenovi poslovnika DZ-ja vanj vključi tudi etični kodeks poslancev.

Na sejo so bili med drugim vabljeni tako Janša kot novinarka TV Slovenija Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na televiziji Mojca Šetinc Pašek, ki ju je omenil v omenjenem tvitu.

"V političnem prepiru ne vidiva svoje vloge"
Novinarki sta v odzivu, ki sta ga poslali odboru in vsem medijem, poudarili, da ne dvomita o dobronamernosti vabila, a v političnem prepiru med koalicijo in opozicijo, v kar se bo sprevrgla razprava, ne vidita svoje vloge. Po njunem prepričanju v tem primeru ni šlo zgolj za obračun z njima, temveč tudi za opozorilo, kaj čaka vse druge, ki niso po volji dotične stranke in njenega predsednika.

Zato sta predlagali, da bi razpravo preusmerili oziroma razširili z njunega konkretnega primera in jo posvetili iskanju rešitev, ki bodo vsem novinarjem in novinarkam omogočili profesionalno delo brez političnih pritiskov, blatenja in osebnih diskvalifikacij. Glede njunega konkretnega primera pa sta zapisali, da ga bosta rešili na način, ki je predviden v civilizirani državi, in sicer z uporabo vseh pravnih sredstev za zaščito svojega dobrega imena in človeškega dostojanstva.

Janšev žaljivi tvit
Spomnimo, da je predsednik SDS-a Janez Janša na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan".

Zapis je naletel na številne ogorčene odzive. Obsodili so ga v obeh novinarskih organizacijah v Sloveniji, v mednarodnih novinarskih organizacijah ter v Platformi Sveta Evrope za zaščito novinarstva in novinarjev. Prav tako so ga obsodili na Radioteleviziji Slovenija, pa tudi v nekaterih političnih strankah.

Odbor DZ-ja o pritiskih na medije
Filli: RTVSLO ni zgolj informativni program
Odbor DZ-ja o pritiskih na medije
Filli: RTVSLO ni zgolj informativni program