Kaj je narobe z mizami, se ne sprašujejo le strokovnjaki. Foto: RTV SLO
Kaj je narobe z mizami, se ne sprašujejo le strokovnjaki. Foto: RTV SLO
Andrej Bručan
Bručanovo ministrstvo poudarja, da je delo korektno opravilo in ne pristaja na očitke. Foto: RTV SLO
Pokvarjene operacijske mize

Ponovile so se stare težave - pri eni mizi se je pokvaril steber, pri drugi pa se je ležišče postavilo v nepravilen položaj. Prav nepravilno delovanje krmiljenja pa je bilo razlog, da so mize na začetku sploh zamenjali.

Dobavitelj Soča Oprema je po besedah bolnišnice hitro ukrepal, vseeno pa so imeli manjši izpad operacijskega programa. Zaradi okvar v torek niso operirali šest bolnikov.

Zapleti tudi v drugih bolnišnicah
Soča Oprema je po okvarah sicer že pred časom izjavila, da bo zamenjala tudi še neuporabljene mize, ki čakajo na Onkološkem inštitutu. Z direktorjem Inštituta Zvonimirjem Rudolfom so o tem že sklenili dogovor.

Ob težavah v Novem mestu se vprašanja o mizah postavljajo tudi v drugih bolnišnicah. Iz Izole, kjer imajo dve operacijski mizi, so sporočili, da nove mize od osebja zahtevajo nekaj več iznajdljivosti, več časa pa naj bi vzelo tudi nameščanje pacientov. V Murski Soboti, kjer že uporabljajo dve od treh miz, o težavah ne poročajo, medtem ko so se v Mariboru, kjer imajo prav tako dve mizi, z njimi že spopadli, je poročal Radio Slovenija.

Soča bo poročala Bručanu
Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so od Soča Opreme zahtevali poročilo o vzrokih za napake. Pričakujejo, da bo dobavitelj ravnal skladno s pogodbo in zagotovil nemoteno delovanje opreme. Soča Oprema jim je že zagotovila, da okvarjene mize, ki so jih takoj odpeljali na pregled v podjetje, pri samem pregledu niso kazale znakov napak, zato bodo obe operacijski mizi poslali v natančen pregled proizvajalcu Sordina.

"Gre za izrazito nenavadno situacijo glede na to, da mize tega tipa po zagotovilih proizvajalca Sordina uporablja še 130 drugih uporabnikov po Evropi in zunaj nje in da drugod do takih težav ne prihaja," so še sporočili z ministrstva.

Ministrstvo za zdravje odločno zavrača vse očitke v zvezi z delovanjem dobavljene opreme. Poudarjajo, da so izbrali "najugodnejšega ponudnika, ki je zadostil razpisnim pogojem javnega razpisa tako v smislu tehničnih zahtev kot tudi v pravno-formalnem delu". Delovanje opreme pa je odgovornost dobavitelja oziroma proizvajalca.

Bokalič: Delo ni bilo ovirano
Direktor Soča Opreme Bojan Bokalič je dejal, da po 20 urah testiranja okvarjeni mizi delujeta brezhibno. Potrdil je, da kljub temeljitemu pregledu napake niso odkrili, zato jih bo pregledal še proizvajalec. Med pregledom in testiranjem so "nemudoma zagotovili nadomestni mizi", tako da so vse operacijske dvorane nemoteno delovale. "Delo v bolnišnici ni bilo v ničemer ovirano in ne vidimo vzrokov za kakršno koli nestrpnost," je dodal Bokalič.

Pokvarjene operacijske mize