Foto:
Foto:

Tako je v zvezi z referendumom o odpiralnem času trgovin, o katerega uspehu so prepričani, poudaril sekretar sindikata delavcev trgovine Ladislav Kaluža. Kaluža je nadalje povedal, da predlog za omejitev obratovalnega časa izhaja iz tega, da na neki točki omejijo brezobzirno agresivnost kapitala.

S pametno razporeditvijo desetih nedelj, ko bodo trgovci lahko imeli odprte trgovine, bo v Sloveniji še vedno dovolj trgovin, da bodo kupci lahko zadostili nujnim potrebam, je sklenil Kaluža.

Vsako nedeljo odprtih 3000 prodajaln
Po podatkih sindikata ima samo pet največjih trgovcev v Sloveniji v nedeljo skupno odprtih 3.624 prodajaln. Če bodo ti pravilno razporedili odprte prodajalne v nedeljo, bo vsako nedeljo odprtih okoli 700 prodajaln teh največjih petih trgovcev. Ob tem je še okoli 11.000 malih trgovcev, ki bodo lahko imeli vsako nedeljo odprtih okoli 2.000 prodajaln. Po teh podatkih bo tudi po uspehu referenduma v Sloveniji vsako nedeljo odprtih nekoliko manj kot 3.000 prodajaln, je povedal Kaluža. Ob tem je poudaril, da sindikat v organizacijo tega, katere trgovine bodo posamezno nedeljo odprte, ne bo posegal.