Štirje nepovezani poslanci. Foto: BoBo
Štirje nepovezani poslanci. Foto: BoBo

Prvotni, koalicijsko usklajen predlog, je predvideval, da bi SMC odstopila skupini nepovezanih poslancev (NeP), v katero so se združili nekdanji poslanci SMC-ja Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić ter nekdanji poslanec DeSUS-a Jurij Lep, devet mest v delovnih telesih, glede katerega pa so ti izrazili pomisleke. Popoldan pa so jim iz SMC-ja posredovali približevalni predlog, v okviru katerega pa jim zdaj ponujajo še dve podpredsedniški mesti.

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SMC-ja Gregor Perič, bi poslanci NeP-a dobili podpredsedniški mesti v odboru za obrambo in odboru za zunanjo politiko.

Perič je pojasnil, da je ta predlog že predstavil predsedniku DZ-ja in poslancu NeP-a Zorčiču. Posvet naj bi po pričakovanjih nadaljevali v ponedeljek, ko utegne zasedati tudi kolegij predsednika DZ-ja.

Večji del opozicije je do zdaj že večkrat neuspešno poskušal s svojim predlogom za prerazporeditev mest. Stranka DeSUS je že pojasnila, da nekdanjemu poslancu Lepu odstopa mesta v treh delovnih telesih. Svoj predlog, ki ga je uskladila v koaliciji, je v četrtek vložila tudi stranka SMC.

Predlagala je, da svojim nekdanjim poslancem odstopi po eno mesto v devetih delovnih telesih: mandatno-volilni komisiji DZ-ja, komisiji za poslovnik, komisiji za narodni skupnosti, komisiji za nadzor javnih financ, komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ustavni komisiji, odboru za zunanjo politiko, odboru za obrambo in odboru za zadeve EU-ja.

O tem so se vodje poslanskih skupin za zaprtimi vrati že posvetovali, sledil pa je oster odziv NeP-a in Levice.

Sluga: Predlog ne odraža razmerij med koalicijo in opozicijo

Kot je v izjavi novinarjem v DZ-ju dejala vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga, je SMC predlog poslal dva dneva po roku, ki so si ga zadali sami, in mesec in pol po začetku teh zapletov. Predlog pa jih po njenih besedah ne preseneča, saj so pričakovali, "da si bo vladna koalicija želela še naprej zadržati večino v posameznih parlamentarnih delovnih telesih, ki so pomembna za sprejemanje zakonodaje".

Sorodna novica "Na neki način smo dosegli takšno stopnjo polarizacije, da postane že beseda 'lahko' problematična"

"Ne nazadnje so bili na tak način sprejeti tudi vsi predlogi zakonov, ki so uvrščeni na majsko sejo in ki so v korist neke ozke privilegirane skupine ljudi ter škodljivi za vse preostale prebivalke in prebivalce Slovenije. Očitno bo parlament v tem oziru še naprej ostal ubogljiv potrjevalec odločitev, ki se sprejemajo na Gregorčičevi," je ugotavljala Sluga.

Predlog po njenih ocenah sicer do neke mere sledi določilom poslovnika DZ-ja, vsebinsko pa še vedno ne odraža številčne sestave poslanskih skupin in tudi ne razmerij med koalicijo in opozicijo. Zato so svoje pomisleke predstavili koaliciji in pričakujejo, da bo njihov odgovor sledil "duhu tradicije 30-letnega parlamentarizma v Sloveniji". Na vprašanje, ali predlog SMC-ja torej zanje ni sprejemljiv, je odgovorila podobno, torej da so izpostavili svoje pomisleke in pričakujejo odgovor koalicije. Upa tudi, da bi rešitev lahko našli že danes.

Vatovec: "Dobesedno gre za posmehovanje iz demokracije"

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je bil konkretnejši in je dejal, da je predlog SMC-ja, ki je po njegovih besedah očitno koalicijsko usklajen, "neko dobesedno posmehovanje iz demokracije". "To, kar so predlagali, je predvsem več mest v komisijah, ki v večini niso udeležene v samem zakonodajnem postopku in s tega vidika se samo še nadaljuje teptanje osnovnih standardov od koalicije. Mislim, da s tega vidika ni mogoče sprejeti takega predloga. Mislim, da bomo morali dejansko razmisliti o tem, da se popolnoma na novo postavijo razmerja, ker vidimo, da še vedno niso upoštevana," je navedel in dodal, da bodo morali tudi tisti, ki se imajo trenutno za opozicijo, "mogoče tudi s pomočjo zakonodajno-pravne službe" ugotoviti, da so dejansko del koalicije.

Po njegovih besedah torej ne gre le za število mest v delovnih telesih za poslance NeP-a, ampak za vprašanje, v katerih odborih dobijo ta mesta. Na vprašanje, ali pričakuje, da bi lahko že danes našli rešitev, pa je Vatovec dejal, da so sicer širše v opoziciji ugotovili, da omenjeni predlog ne ustreza osnovnim temeljem, tako da bo "verjetno še potrebnega nekaj dela pri tem".

Posvet o predlogu stranke SMC o razdelitvi poslanskih mest