Več tisoč katoliških vernikov iz vse države na srečanju v Celju. Foto: MMC RTV SLO
Več tisoč katoliških vernikov iz vse države na srečanju v Celju. Foto: MMC RTV SLO
Anton Stres
Stres je na srečanju v Celju poudaril, da je družina velika in neprecenljiva vrednota. Foto: MMC RTV SLO
RKC pripravil prvi pastoralni dan

Tako je med drugim v nagovoru pri sveti maši na slovenskem pastoralnem dnevu v Celju dejal ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. Poudaril je, da je danes za Cerkev na Slovenskem in za naš narod velik dan, saj predstavlja vrhunec pastoralnega dogajanja, ki poteka pod sloganom Za življenje - za družino. Družine je zato pozval k odprtosti za življenje, slovensko družbo pa k njeni dejavni in vsestranski podpori.

Spomnil je tudi, da jim je papež zaželel, da bi bil slovenski evharistični kongres, ki ga načrtujejo junija prihodnje leto, dobra priložnost za vrnitev k sklepom plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem in za njihovo nadaljnje uresničevanje. Uran je pri tem izrazil upanje, da jih bo ob sklepu evharističnega kongresa obiskal tudi sveti oče.

Stres: Vsako človeško življenje je sveta vrednota
Celjski škof Anton Stres pa je v svojem pozdravnem nagovoru povedal, da je srečna družina ideal vsakega človeka in med vrednotami, ki jih cenimo, je na najvišjem mestu. Opozoril je tudi, da z današnjim praznovanjem želijo pokazati globoko prepričanje Cerkve o nenadomestljivi vrednosti trdnih zakonov in srečnih družin ter vero, da je vsako človeško življenje, tudi če še ni rojeno, nedotakljiva in spoštovanja vredna sveta vrednota, ki v svoji šibkosti in nebogljenosti, zaradi katere se samo ne more braniti, zahteva od nas obrambo in varstvo.

Na srečanju več tisoč vernikov
Po ocenah organizatorjev gre za največje srečanje slovenskih katoličanov po obisku papeža Janeza Pavla II. v Mariboru leta 1999. S srečanjem, ki poteka pod geslom Za življenje - za družino, bo Cerkev sklenila praznovanje 6. obletnice konca plenarnega zbora.

RKC pripravil prvi pastoralni dan