Večina članov odbora je podprla predlog predsednice OZP Monike Gregorčič (SMC), da to točko dnevnega reda preložijo na eno od naslednjih sej.

Minister Logar se današnje seje OZP ni mogel udeležiti zaradi mednarodnih obveznosti, povezanih s predsedovanjem Slovenije Svetu EU, službeno odstotna pa sta tudi oba državna sekretarja MZZ Gašper Dovžan in Stanislav Raščan. Ena od možnosti je, da bi vodja slovenske diplomacije na vprašanja in pobude članov OZP odgovarjal v petek. Takrat je sicer že sklicana skupna seja OZP in odbora za zadeve EU.

Zunanji minister se v vlogi visokega predstavnika Slovenije, ki med predsedovanjem zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom, od ponedeljka do petka udeležuje plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Po današnji redni seji OZP je za zaprtimi vrati potekala še skupna seja OZP in parlamentarnega odbora za obrambo, na kateri so se člani obeh odborov seznanili s sklepom vlade iz julija letos, da namerava Slovenija v Natovi misiji v Iraku sodelovati s skupno do 15 pripadniki Slovenske vojske in civilnimi strokovnjaki.

Predsednik odbora za obrambo Samo Bevk (SD) je za STA po koncu seje potrdil, da se je odbor danes brez razprave seznanil z omenjenim sklepom vlade.

Levica je dan pred skupno sejo obeh odborov sicer zahtevala, da bi ta bila odprta za javnost, ter ponovno zahtevala, da bi moral o vojaških operacijah v tujini odločati državni zbor in ne vlada ter njeni ministri. V stranki so nato danes zahtevali tudi sklic nujne skupne seje parlamentarnega odbora za obrambo in odbora za zadeve EU. Na njen naj bi, kot je pojasnil poslanec stranke Miha Kordiš, Levica predlagala, da Slovenija nemudoma prekine sodelovanje v vojaških mednarodnih operacijah in da bi prenesli pristojnosti za odločanje o sodelovanju vojske v takih operacijah z vlade na državni zbor. Po mnenju Levice bi morala Slovenija v prihodnje v mednarodni politiki vodi politiko miru in nenasilja.

Obrambni ministri članic zveze Nato so 18. februarja letos sprejeli odločitev o razširitvi misije v Iraku s sedanjih 500 na približno 4000 pripadnikov. Slovenska vojska je v Iraku prisotna od leta 2016. Trenutno sta tam dva slovenska vojaka.

Natova misija v Iraku je namenjena svetovanju in usposabljanju iraških varnostnih sil.