Foto: STA/Danijel Novakovič
Foto: STA/Danijel Novakovič

"Ta oder je najvišji in najlepši razgledni stolp na vašo prihodnost," je v slavnostnem nagovoru dejal predsednik. Po njegovem mnenju je znanje odločilnega pomena, a sta za uspeh pomembna tudi vztrajnost in pogum, so govor Boruta Pahorja povzeli v njegovem uradu.

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec je letos 210 maturantov doseglo vse možne točke, 12 na mednarodni, 18 na splošni in 180 na poklicni maturi. Dvanajst maturantov z vsemi točkami na mednarodni maturi prihaja iz gimnazij Bežigrad, Kranj in II. gimnazije Maribor, 18 s splošne mature prihaja iz devetih gimnazij po Sloveniji, 10 deklet in osem fantov, 180 s poklicne mature prihaja iz 58 šol, 117 deklet in 63 fantov, je dodala ministrica.

Sorodna novica 133 maturantov doseglo vse možne točke: "Znanje ste vi."

"Družba in z njo države zdaj še toliko bolj potrebujemo prav vas, mlade, sveže, drzne, a hkrati srčne, predane nosilce znanj prihodnosti. Znanj, ki ste jih pravkar začeli nadalje osvajati na fakulteti. Znanj, ki jim boste vedno bolj dodajali tudi težo vrednot in izkušenj. Argumentiranih razlogov tega, za kar verjamete, da je prav za boljši, bolj pravičen in pošten svet," je v nagovoru zbranim izpostavila ministrica Kustec.

Po njenem mnenju je pred diamantnimi maturanti in njihovimi najbližjimi zanimiva življenjska pot. "Kamor koli vas bo zanesla, ne pozabite ostati zvesti sebi, svojemu razumu in srcu. Drznite si, tvegajte, bodite pogumni, tudi ko boste odšli po nova znanja, izkušnje, prijateljstva v tujino, pozneje na prva delovna mesta. Pomagajte drug drugemu, sodelujte, spoštujte vse, ki vas vodijo in podpirajo na vaših poteh znanja," jim je svetovala ministrica.

Zbrane je v imenu maturantov nagovorila maturantka Lara Račnik, ki je izjemen uspeh dosegla na poklicni maturi in je obiskovala Gimnazijo in srednjo kemijsko šolo Ruše.

V glasbenem programu so nastopili dijaki tretjega in četrtega letnika za džez in zabavno glasbo Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom Ivana Špacapana. Vokalistki Nušo Bezjak in Evo Kovačič so spremljali Maj Špacapan, Vasja Caharija in Jaka Podgornik.

Diamantni maturanti pri Pahorju