Predsednik bo ob tej priložnosti podelil tudi pet državnih odlikovanj, so sporočili z urada predsednika republike.

Slovesnost ob 30. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije, ki ga je država dosegla z vstopom v ZN 22. maja 1992, bo že 16. v nizu slovesnosti, ki jih je predsednik priredil v počastitev in ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke iz obdobja nastajanja države.

S temi slovesnostmi, ki jih prireja že od leta 2018, želi predsednik spomniti slovensko javnost na čas, "ko smo vsem razlikam navkljub znali oblikovati skupna stališča, ko smo imeli jasne cilje in jih znali uveljaviti skupaj, saj je šlo za vprašanja naše skupne prihodnosti".

Predsednik bo ob tem na slovesnosti vročil tudi državna odlikovanja red za zasluge za osebni prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije Karlu Bonuttiju, Keithu Milesu, Karlu Smolleju, Lojzetu Sočanu in Matjažu Šinkovcu.

Bonutti bo odlikovanje prejel za zasluge pri dvigovanju ugleda Slovenije v ZDA. Miles bo odlikovan za zasluge pri vzpostavljanju in krepitvi odnosov z Veliko Britanijo, Smolle za zasluge pri krepitvi ugleda Slovenije v Avstriji, Lojze Sočan pa za uveljavljanje Slovenije v evropskih institucijah v Bruslju.

Matjaž Šinkovec bo odlikovanje prejel za vključujoče vodenje komisije za mednarodne odnose še v skupščini Republike Slovenije ter za osebni prispevek in prizadevanja pri oblikovanju soglasja o nastajajoči slovenski zunanji politiki, so še sporočili iz Pahorjevega urada.