Foto: Urad predsednika republike
Foto: Urad predsednika republike

Nemška kanclerka je odlikovanje prejela za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo.

"Angela Merkel zmore tisto, kar je v politiki najteže. Pri ljudeh vzbuja zaupanje in jim daje občutek, da se bo vse dobro končalo. To pa ne pride s talentom, ampak z delom, z njegovimi uspehi in lastnim zgledom," je ob izročitvi odlikovanja povedal Pahor.

Kanclerka je rešitve vedno našla z iskanjem kompromisov, tudi z najtršimi ali neprijetnimi sogovorniki je skušala vedno najti dialog, je še pojasnil predsednik republike. Poleg tega je po njegovih besedah snovalka daljnovidnih rešitev kot političarka odgovornih vizij. Ob tem je poudaril tudi njeno neomajno vero v skupno evropsko prihodnost.

Angela Merkel se je Pahorju zahvalila za odlikovanje in dejala, da je počaščena. Po njenih besedah je to odlikovanje tudi zaveza za vse nadaljnje nemške vlade, da bodo delale v dobro obeh držav in tudi njunih ljudi.

Prijateljski odnosi med Slovenijo in Nemčijo

Kanclerka se na Brdu pri Kranju udeležuje neformalne delovne večerje pred srednim vrhom EU-Zahodni Balkan, po 16 letih vodenja nemške vlade končuje svoj mandat zvezne kanclerke in se umika iz aktivne politike.

V njenem obdobju sta Slovenija in Nemčija razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa, so ob tem zapisali v Pahorjevem uradu. Državi sta strateški, politični in gospodarski partnerici in zaveznici ter imata sorodne poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti, so dodali.

Angela Merkel odlikovana z redom za izredne zasluge