Občutljiv čas za politiko in državljane. Časa na pretek nima nihče. Foto: BoBo
Občutljiv čas za politiko in državljane. Časa na pretek nima nihče. Foto: BoBo
Ljubo Germič
Germiča je Pahor obvestil, da ne bo zahteval novega glasovanja o zaupnici. Če ne bo nobenih drugih kandidatov, bodo kmalu razpisane volitve. Foto: MMC RTV SLO
Sestanek Pahorja s predsednikom republike

Predsednik države Danilo Türk je že začel pogovore o prihodnjih korakih, potem ko je parlament vladi izglasoval nezaupnico. "Zdaj je najpomembneje poiskati pot naprej. Obstajajo različni predlogi. O predčasnih volitvah se govori že nekaj časa, v zadnjem času slišimo tudi druge ideje in kot predsednik republike sem dolžan te ideje slišati in se potem odločati, kako naprej," meni.

Zaradi "resne situacije" se je predčasno vrnil z zasedanja generalne skupščine OZN-a in se srečal s padlim premierjem Borutom Pahorjem. Ta je po sestanku na vprašanje, ali sta s predsednikom našla kakšno rešitev zaostrenega političnega položaja, odgovoril: "Rešitev sem ponujal, ker sem želel s svojo vlado opraviti delo do konca. Žal tega parlament ni sprejel. Konsekvence so že danes vidne. Stvari se bodo samo še poslabševale, ampak ne želim strašiti."

Pahor ne bo več iskal zaupnice
Sestanku s Pahorjem je sledilo še srečanje predsednika republike s predsednikom parlamenta Ljubom Germičem, po katerem je Germič dejal, da sta s Türkom izmenjala mnenja o trenutnem dogajanju v državi, sam pa ga je tudi obvestil, da DZ po izglasovani nezaupnici vladi dela na svoji redni septemberski seji.

Dodal je, da bo predsednika republike še naprej obveščal o dogajanju v DZ-ju in o morebitnih predlogih za mandatarja, ki jih je mogoče vložiti le še do torka.

Germiča je sicer Pahor že obvestil, da se odpoveduje možnosti, da bi znova glasovali o zaupnici vladi, so sporočili iz Pahorjevega kabineta. Ker je s padcem vlade prišlo do paralize delovanja izvršilne oblasti, je po njegovih besedah nujno čim prej pristopiti k razpisu volitev in s tem omogočiti tudi vzpostavitev nove vlade s polnimi pooblastili.

"Kot sem opozoril po padcu pokojninske reforme in neuspehih nekaterih drugih pomembnih ukrepov, zlasti pa pred odločanjem o zaupnici vlade, so mednarodni finančni trgi zelo nepredvidljivi in občutljivi. Zavrnitve reform in padec vlade, ki poglablja politično krizo, bodo po mojem mnenju zelo slabo učinkovali na slovenski položaj na mednarodnem finančnem trgu," je Pahor zapisal v sporočilu Germiču.

Kmalu razpustitev parlamenta?
Če torej v naslednjih nekaj dneh ne bo predloga za naslednika Pahorja, lahko predsednik republike prvič v zgodovini samostojne države razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. Deveta slovenska vlada bi se tako pridružila dvema (Peterletovi in Drnovškovi med letoma 1997 in 2000), ki sta delo končali predčasno.


V ponedeljek še s strankami
Kandidata ali kandidatko za mandatarja sicer lahko predlaga poslanska skupina, 10 poslancev ali sam predsednik republike. V ponedeljek je zato Türk na pogovor povabil še vodje poslanskih skupin in predstavnike parlamentarnih strank.

Sestanek Pahorja s predsednikom republike