Trije predsedniki so se strinjali, da je širitev EU-ja na Zahodni Balkan dobra ideja. Foto: BoBo
Trije predsedniki so se strinjali, da je širitev EU-ja na Zahodni Balkan dobra ideja. Foto: BoBo
false
Pahor je prepričan, da evropski kontekst obstaja in da je širitev EU-ja na Zahodni Balkan mogoča. Foto: BoBo
false
Poljski predsednik Andrzej Duda je izrazil podporo BiH-u pri vstopanju v EU in Nato. Foto: BoBo
false
Mladen Ivanić je dejal, da je BiH pripravljen sprejeti evropska pravila. Foto: BoBo

Razmere na Zahodnem Balkanu se na splošno poslabšujejo, in to samo zato, ker je verjetnost širitve Evropske unije (EU) na omenjeno regijo v zadnjem času vse manjša, je opozoril slovenski predsednik Borut Pahor na srečanju treh predsednikov. V okviru tega je ob začetku dvodnevnega obiska poljskega predsednika Andrzeja Dude na delovno kosilo povabil tudi predsednika predsedstva Bosne in Hercegovine (BiH) Mladena Ivanića, da jima osvetli stališča BiH-a.

Pahor je prepričan, da evropski kontekst obstaja in da je širitev EU-ja na Zahodni Balkan mogoča, to pa bi po njegovem mnenju pripomoglo k miru, varnosti in blaginji v tem delu Evrope. "Če bi prevladalo prepričanje, da to ali ni verjetno ali ne bo mogoče, bi se razmere še veliko bolj poslabšale," je izpostavil in dodal, da je sicer res, da se EU trenutno spopada z notranjo krizo in da je posledično manj navdušenja nad širjenjem, kot bi ga sicer bilo.

BiH v EU in Nato?
Poljski predsednik Duda se je prav tako zavzel za Zahodni Balkan kot sestavni del EU-ja, saj se lahko le tako ohrani mir in gradijo odnosi med narodi. Spomnil je tudi na poljske vojake v BiH-u, ki so tam dejavni v okviru zavezništva Nato in od njih sliši, da so razmere v državi mirne in da so jih obvladali. Sam pa ne podpira le tega, da bi bil BiH nekoč član EU-ja, ampak bi jih podprli tudi kot člana Nata, če bi se odločili za to.

"Po našem mnenju je pomembno, da se Evropska unija širi in v tem primeru tudi Nato. Treba je širiti in sprejemati nove člane in prav nove članice na Zahodnem Balkanu so pomembna točka v širitvi," je pojasnil Duda.

Ivanić: BiH pripravljen na evropska pravila
Ivanić je bil hvaležen za priložnost, da pojasni stališča BiH-a, delovnega kosila pa se je udeležil skupaj z zunanjim ministrom BiH-a Igorjem Crndakom. Pripravljenost na dialog pomeni, da tako slovenski kot poljski predsednik razumeta, kakšen pomen ima EU za celoten Zahodni Balkan in še posebej za BiH. "Mi v Bosni in Hercegovini potrebujemo to podporo, izolirana Bosna in Hercegovina se bo namreč spopadala z notranjimi trenji in razlikami," je dejal.

"S svoje strani bomo v Bosni in Hercegovini naredili vse, da pokažemo, da smo pripravljeni izvajati reforme. Zavedamo se notranjih razlik in verjamemo, da bomo lahko kmalu naredili velik napredek," je Ivanić izrazil pripravljenost BiH-a na sprejetje evropskih pravil in ohranjanja stabilnosti.

Turška grožnja s prebežniki
V pogovoru so se predsedniki dotaknili tudi turške grožnje, da bo odprla meje za prebežnike, kar bi po Pahorjevem mnenju lahko znova poglobilo nestabilnost in varnostne razmere v EU-ju. Na drugi strani pa je Ivanič opozoril, da BiH nikoli ni bil ciljna država, kamor bi se prebežniki zatekali.

Ivanić je z novinarsko konferenco sklenil svoj obisk v Sloveniji, Pahor in Duda pa bosta na Celjskem gradu odkrila še klop prijateljstva. Bolj formalni del obiska Dudo čaka v ponedeljek, ko se bo sešel še s premierjem Mirom Cerarjem in predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom. Zatem pa se bosta predsednika udeležila še poljsko-slovenskega investicijskega foruma na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).