Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da je seznanjen s skrbmi prostovoljnih gasilk in gasilcev. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da je seznanjen s skrbmi prostovoljnih gasilk in gasilcev. Foto: BoBo
Pahor sprejel črnomaljske gasilce

Na sprejemu se je Čemas Stjepanovičeva zahvalila vsem, ki so prizadetim v nesreči priskočili na pomoč. V prvi vrsti gre po njenih besedah zahvala štabu Civilne zaščite Občine Črnomelj, vsem trem belokranjskim gasilskim zvezam in vsem gasilskim zvezam v državi, pa tudi gasilcem iz sosednje Hrvaške. Kot je povedala, je toča 8. junija letos zajela 24 naselij v občini in v 15 minutah povzročila veliko škode na objektih, poljščinah in avtomobilih.

Opozorila je tudi na druge težave, s katerimi se srečujejo v Beli krajini. Med drugim je omenila problematiko tretje razvojne osi. "Prevozili smo dolgo pot do Ljubljane, ki tokrat na srečo ni bila intervencijska. Nemalo vozil bi lahko hitreje prišlo na pomoč, če bi imeli hitro cesto," je pojasnila. Pahorja je prosila, naj ustrezne državne organe pozove, naj ne iščejo vedno novih rešitev, saj so Belokranjci usklajeni glede umestitve v prostor že sprejetih državnih prostorskih aktov za prvo in drugo fazo izvedbe. Dejala je, da bi si tudi v mirnejših časih želeli več pozornosti medijev in določenih institucij v državi, predvsem ko potrebujejo cesto, novo šolo, vrtec, opremo za gasilce in podobno.

Pahor bo upošteval pismo gasilcev
Predsednik Pahor je dejal, da ni naključje, da so sprejem priredili en mesec po neurju. S tem so želeli ljudi opomniti "na profesionalno ter nesebično pomoč gasilcev v času, ko smo jih neizogibno potrebovali", je dejal. Tudi sam se je zahvalil vsem gasilkam in gasilcem, zlasti tistim, ki so pomagali v Beli krajini.

Omenil je tudi pismo, ki ga je v sredo dobil od gasilskih društev iz Bele krajine. "Pismo izraža skrbi, ki jih imajo vsi prostovoljni gasilci in gasilke," je povedal. Pojasnil je, da so pismo v uradu zelo natančno preučili in pripravili opomnik za vsako od približno desetih zahtev, pričakovanj, opozoril, ki jih gasilci in gasilke naslavljajo na predsednika republike. V njem so gasilci predsednika prosili, da bi se zavzel za njihove zahteve in poskušal ugotoviti, katere so uresničljive ter kako.

"Sprejmite moje trdno zagotovilo, da bom ob sicer protokolarnem sestanku, ki ga ima predsednik republike z novim predsednikom vlade, ta vprašanja in vaše skrbi prav gotovo imel med tistimi, ki mu jih bom predložil," je dejal. Tudi poveljnik Gasilske zveze Črnomelj Jože Vrščaj se je zahvalil vsem, ki so pomagali po junijskem neurju. "Geslo Gasilske zveze Črnomelj je Ne boj se za pomoč, mi bdimo dan in noč, in predsednik, zagotavljam vam, da bomo bdeli še naprej," je povedal.

Pahor sprejel črnomaljske gasilce