Marjan Podobnik se bo umaknil s čela stranke SLS. Foto: BoBo
Marjan Podobnik se bo umaknil s čela stranke SLS. Foto: BoBo

Marjan Podobnik je na Twitterju zapisal, da je razočaran nad izidom gibanja Povežimo Slovenijo, saj je "izjemno ekipo kandidatk in kandidatov" podprlo le 40.000 volivcev.

"Ker mi kot predsedniku SLS-a ni uspelo pripeljati nazaj v slovenski parlament, na prihajajočem kongresu ne bom več kandidiral za predsednika," je zapisal. Dodal je tudi, da se bo skupaj s sodelavci zavzel za "pomladitev in osvežitev stranke ter kadrovsko razširitev njenega delovanja".

Kot je za STA povedal Podobnik, bo kongres SLS-a po dopustih, nekje do oktobra, zagotovo pa še pred predsedniškimi in lokalnimi volitvami. Na vprašanje, ali bi morali po njegovem mnenju odgovornost za slab izid prevzeti tudi predsedniki drugih strank, združenih v gibanje Povežimo Slovenijo, je odgovoril, da se v stališča drugih strank ne bi spuščal.

"Kot pobudnik ideje gibanja Povežimo Slovenijo želim, da bi načelo sodelovanja vsaj ob najpomembnejših vprašanjih udejanjali vsi poslanci," je zapisal na Twitterju. Dodal je še, da bo SLS kot lastnik znamke Povežimo Slovenijo, ki so jo s podpisanim sporazumom na parlamentarnih volitvah uporabljali skupaj s strankami Konkretno, Zeleni Slovenije, Nova ljudska stranka in Novi socialdemokrati, o nadaljnjih korakih odločal v kratkem. "Sam podpiram skupen nastop tudi naprej," je zapisal.

Analiza v gibanju Povežimo Slovenijo

Na začetku tedna so analizo izidov opravili v gibanju Povežimo Slovenijo, ob tem pa sklenili, da bodo v prihodnje potrebne spremembe v vrhu gibanja, predvsem v smeri pomladitve ekipe in zagotovitve večjega deleža ženskih kvot, so v četrtek pojasnili v stranki Konkretno.
Podobnik pa je v četrtek za STA dejal, da je bilo na srečanju kandidatk in kandidatov liste govor predvsem o oceni kampanje, med drugim so po njegovih navedbah nekateri izrazili tudi obžalovanje, da v sklepnem delu kampanje v ospredju niso več nastopali "najuglednejši kandidati", kot so Alojz Kovšca in Tina Bregant ter podpornik gibanja Ernest Petrič.

Zbrani na srečanju pa so se po Podobnikovih besedah strinjali, da se vodstva strank v nadaljevanju "dogovorijo, kako naprej". Vodstvo strank in gibanja Povežimo Slovenijo se bo tako sešlo prihodnjo sredo, ko bodo tudi opravili podrobnejšo analizo. Med njimi sicer ostaja konsenz, da se v takšni obliki podajo tudi na lokalne in predsedniške volitve. Podobnik je v zapisu na Twitterju čestital zmagovalcem volitev Gibanju Svoboda, pa tudi strankam SDS, NSi, SD in Levici, ki so se uvrstile v parlament.

Zahvalil se je vsem, ki so podprli njihovo listo, in vsem, ki so se udeležili volitev, ter kandidatom in kandidatkam liste Povežimo Slovenijo in vsem, ki so pomagali. "Čeprav obžalujem, da nam številnih predlogov volilnega štaba ni uspelo udejanjiti, verjamem, da smo vsi delali z najboljšimi nameni," je sklenil.