Šurla meni, da je bila njegova premestitev na Total kazenska premestitev. Foto: MMC RTV SLO
Šurla meni, da je bila njegova premestitev na Total kazenska premestitev. Foto: MMC RTV SLO

Igor Kršinar, Biserka Karneža Cerjak, Nenad Glüks, Silvester Šurla in Ivan Puc so se za odpoved med drugim odločili zato, ker ustanavljajo nov tednik. Silvester Šurla, ki je bil sicer premeščen na Total, je ob tem dejal, da so razmere za delo na Delu postale nevzdržne, Pivovarna Laško pa je z zamenjavo vodstva tednika tega praktično uničila. Dodal je, da je prodaja padla skoraj za polovico, uničena pa je tudi blagovna znamka. Menil je še, da je Mag v zadnjih dveh mesecih in pol postal "bilten osebnih obračunov Andrijane Starina Kosem z njenimi nekdanjimi političnimi sopotniki."

Karneža Cerjakova: Pritiskov ni bilo, le samocenzura
Kršina je dal odpoved, ker se ne vidi več v zdajšnji uredniški politiki tednika. Ko je leta 2001 prišel na Mag, je bila njegova uredniška politika drugačen pogled na politiko in gospodarstvo. Zdaj pa se ta ne razlikuje več od drugih medijev.

Biserka Karneža Cerjak se je za odpoved delovnega razmerja odločila zaradi izzivov, ki ji pomeni odhod na nov tednik. Na vprašanje, ali je od zamenjave urednika Maga pri delu čutila kakršne koli pritiske, pa je dejala, da neposrednih pritiskov ni bilo, bila pa je samocenzura: "Gre enostavno za to, da sam pri sebi veš, da kaj moraš napisati, če nočeš imeti težav z urednikom."

Delovna razmerja bodo novinarjem prekinjena po poteku trimesečnega odpovednega roka
Sprva so novinarji, razen Šurle, upravi Dela predlagali sporazumno prekinitev delovnega razmerja. A se, kot je dejal Krišnar, uprava na to ni odvzala, zato so naknadno podali enostransko odpoved delovnega razmerja. Šurla je to storil že takoj. Uprava dela je odpoved dela petih novinarjev sprejela. Z Dela so sporočili, da bodo omenjenim petim novinarjem delovna razmerja prekinjena po poteku trimesečnega odpovednega roka, ki je določen v skladu z zakonom, pogodbo o zaposlitv in podjetniško kolektivno pogodbo. V tem času pa naj bi uprava našla ustrezne kadrovske rešitve, ki bodo omogočale nemoteno delo uredništva.

Sociolog Matej Makarovič je dejal, da so bili odhodi petih novinarjev pričakovani in so le posledica tistega, kar se je na tedniku zgodilo pred meseci. Odpovedi po njegovem mnenju ne bodo imele bistvenega vpliva na tednik. Analitik Miha Kovač pa je dejal, da bodo posledice odhodov odvisne predvsem od kakovosti novega tednika. Makarovič pričakuje, da se bo Magu naklada še nekoliko zmanjšala, novi tednik pa ima dobre možnosti za uspeh. Kovač pa meni, da za uspeh tednika ni dovolj le pet dobrih novinarskih imen, ampak je treba imeti tudi do 25 ljudi, ki vsak teden "odgarajo" časopis, da nastane in dobro oglaševalsko kampanjo.