Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vsi bi bili rajši na toplem in doma, vendar glede na delovanje te vlade, ki že leto in pol vedno postavlja svoje politične interese pred strokovno obvladovanje epidemije, kot odgovorni državljani tega ne moremo storiti. Nimamo druge izbire, kot da ponovno v večjem številu vladi in celotni politiki povemo, da je situacija nevzdržna in da se mora uničevanje vladavine prava, demontaža demokracije, podjarmljanje medijev, brezsramna korupcija in razprodaja okolja enkrat za vselej zaustaviti! Kot že 81 petkov do sedaj bomo delovali zdravstveno odgovorno, solidarno, nenasilno vendar odločno in neustavljivo!" so med drugim pojasnili v protestni skupščini.

Ob tem so v sporočilu za javnost tudi navedli, da konkretni podatki v Sloveniji jasno kažejo, da ni bilo "po nobenem izmed več kot 80 petkovih protestov, na katerih je bilo tudi po več deset tisoč udeležencev opaziti kakršne koli dodatne rasti okužb".

Glede na morebitne kazni zaradi novega vladnega odloka, ki prepoveduje neprijavljene shode, so poudarili, da je "ustavno sodišče jasno odločilo, da so vsi odloki, ki omejujejo protestno izražanje protiustavni, kar so potrdile tudi odločitve sodišče v konkretnih primerih." "Na morebitne izdane kazni ali kakršne koli postopke, ki bi ovirali proteste, bomo, tako kot do zdaj, sprožili pravne postopke," so še poudarili.

Na protestu pa bodo po njihovih navedbah prisotni tudi opazovalci Pravne mreže za varstvo demokracije.