Društvo novinarjev Slovenije je dobilo prvo predsednico. Foto: BoBo
Društvo novinarjev Slovenije je dobilo prvo predsednico. Foto: BoBo

V nobenem primeru turbulentnih časov, ko poteka več pretresov hkrati in ko so resno načete eksistence novinarjev, ne bo mogoče prebroditi brez širše aktivacije novinarjev, povezovanja in sodelovanja, potrebno pa bo tudi veliko solidarnosti, je po izvolitvi izjavila Petra Lesjak Tušek.

Nova predsednica DNS-ja, ki je na tem položaju nasledila novinarja Večera Matijo Stepišnika, izpostavlja boj za novinarske profesionalne standarde ter proti nadaljnji degradaciji poklica na vseh ravneh. Prizadevala si bo, da bi DNS postal simbol močne, reprezentativne in dejavne povezave novinarjev, v kateri se članstvo aktivira in deluje decentralizirano.

Lesjak Tuškova opozarja tudi na pomen zahtev, ki jih bo sprejela problemska konferenca DNS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije, naslovljene pa bodo na državo, lastnike medijev, uprave in ne nazadnje na uredništva. V teh napetih časih je najpomembnejši novinarski profesionalizem, je poudarila.

Novinarsko pot je Lesjak Tuškova, ki je po izobrazbi diplomirana novinarka in magistrica komunikoloških znanosti, začela na Radiu Slovenija kot dopisnica, nadaljevala pri Večeru kot dopisnica iz Koroške in v mariborskem uredništvu gospodarstva in regij. Leta 2002 je prejela nagrado bratstvo resnice DNS-ja kot perspektivna novinarka. V mandatu 2011-2015 je bila članica upravnega odbora DNS-ja.

Sicer je današnja skupščina DNS-ja izvolila tudi druge organe društva: upravni in nadzorni odbor ter novinarsko častno razsodišče. Njen protikandidat pa je bil upokojeni novinar Dnevnika Marjan Lekše.