Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nagovoru na slavnostni akademiji Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) ob 150-letnici organiziranega čebelarstva na Slovenskem dejala, da je ponosna na prispevek Slovenije k mednarodnemu ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev ter prizadevanjem za njihovo zaščito. Slovenski čebelarji so v svetu poznani in zaželeni kot odlični in dobro organizirani strokovnjaki, saj čebelarijo na do čebel prijazen in trajnosten način, je dejala in poudarila znanje, ki so ga v Sloveniji razvili za čebelarjenje invalidov in med drugim vključuje prilagoditev čebelnjaka ter čebelarski priročnik za invalide. To znanje Slovenija zdaj izvaža.

"Čebelarji na invalidskih vozičkih v Sloveniji že vrsto let uspešno čebelarijo, kar jim omogoča nenehen stik z naravo in ne nazadnje tudi dodaten vir preživetja. V zadnjem času smo začeli uspešno izvajati projekte za čebelarjenje invalidov tudi v tujini, saj ima čebelarstvo edinstven potencial za zmanjševanje družbene in okoljske ranljivosti," je povedala.

Prehranski varnosti bo Pirc Musar posvetila svoj drugi predsedničin forum čez dober mesec dni. "Živimo v času trojne okoljske krize – podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in onesnaževanje, ki ogroža preživetje človeštva," je dejala in spomnila, da je Slovenija prva država na svetu, ki je čebelarstvo kot način življenja vpisala na Unescov seznam za nesnovno dediščino in poudarila pomen čebel za svetovno prehransko varnost.

"Čebele in opraševalci so ključni za zdravje ekosistemov na svetovni ravni, kajti od njih je odvisno razmnoževanje skoraj 90 odstotkov prostoživečih rastlinskih vrst," je med drugim poudarila predsednica.

150 let čebelarstva

ČZS je slavnostno akademijo pripravil ob 150-letnici organiziranega čebelarstva, 20-letnici Apimondie Ljubljana 2003 ter 250-letnici smrti začetnika modernega čebelarstva Antona Janše in začetku delovanja Čebelarske šole Antona Janše.

Na akademiji so med drugim sodelovali nekdanji predsednik ČZS-ja in predsednik organizacijskega odbora Apimondie Ljubljana 2003 Lojze Peterle, predsednik mednarodne čebelarske organizacije Apimondia Jeff Pettis in predsednik ČZS-ja Boštjan Noč. Udeležili sta se je tudi kmetijska ministrica Irena Šinko in ministrica za kulturo Asta Vrečko.