Aleksandra Pivec. Foto: Zajem zaslona STA
Aleksandra Pivec. Foto: Zajem zaslona STA
Sorodna novica Vodstvo DeSUS-a soglasno podprlo Pivčevo in delo v koaliciji

V DeSUS-u po spravljivih tonih vodstva pred tednom dni ne potihnejo nemiri zaradi nezadovoljstva dela članstva na račun predsednice Aleksandre Pivec in koalicije.

Vodstvo DeSUS-a je pred tednom dni sklenilo, da Pivčevo podpira pri nadaljnjem vodenju stranke in da nadaljujejo delo v koaliciji skladno z zavezami iz koalicijske pogodbe.

Dogajanje po seji ljubljanskega odbora so zaznamovali očitki o konstruktu, na zapisnik seje pa še čakajo, je v izjavi po seji vlade pojasnila Pivčeva.

Nezaupnica tudi na celjskem odboru?

Mediji pa poročajo o nezaupnici v celjskem pokrajinskem odboru, ki se je sešel v sredo. Predsednica pokrajinskega odbora Brigita Čokl je za Večer potrdila, da Pivčeve ne podpirajo, ali je to strogo rečeno nezaupnica, pa je stvar interpretacije.

"Dejstvo je, da smo nezadovoljni, ker se spreminja značaj stranke, ker se ne spoštujejo vrednote, ker smo prešli vse meje sprejemljive tolerantnosti do ideologije, do skrajne meje, ki je sprememba medijske zakonodaje. Tu se naše poti ločujejo. In če predsednica meni, da se ne bo spuščala na ta področja, potem ni izbrala pravega ljudstva oziroma mi nismo izbrali prave predsednice," pravi Čoklova. Po njenih navedbah so se izrekli o delovanju DeSUS-a v vladi in o predsednici stranke.

Pivčeva: Niso glasovali o nezaupnici

Pivčeva je po seji vlade dejala, da po njenih prvih informacijah v celjskem odboru niso glasovali o nezaupnici, ampak o tem, ali so še naklonjeni delu v koaliciji ali ne. Je pa prejela poročilo, da je veliko članov območnih in občinskih odborov te pokrajine bojkotiralo srečanje, je pojasnila.

Medtem je po njenih besedah v dveh pokrajinskih odborih prejela 100-odstotno podporo. Tudi iz DeSUS-a so sporočili, da so se v preteklih dneh sešli nekateri pokrajinski odbori stranke in podprli vodstvo stranke.

Pretresi v stranki DeSUS

Koroški pokrajinski odbor izrazil podporo

Kot so povzeli, pokrajinski odbor DeSUS-a za Koroško izreka "trdno podporo vodstvu stranke DeSUS in daje odklonilno stališče glede poskusov posameznikov ali skupin za ustvarjanje notranjega nezadovoljstva v stranki".

Tudi pokrajinski odbor Podravje "ostro obsoja javne napade posameznih članov stranke, usmerjane na vodstvo".

Pokrajinska organizacija severne Primorske pa poziva vodstvo DeSUS-a, "da zoper tiste člane stranke, ki na podlagi plasiranja lažnih in neresničnih informacij v medije skušajo diskreditirati tako delo kakor tudi samo predsednico stranke, ukrepa s sprožitvijo v statutu stranke predpisanih postopkov".

Po besedah Pivčeve so vedeli, da odhod v desnosredinsko koalicijo ne bo preprost, kot tudi delo v njej ni. Spomnila je, da je na eni strani pozitivno delo na vsebinskem področju, medtem ko pretrese povzroča drugi del, kot je denimo odpiranje ideoloških tem.

Naštela je uresničevanje nekaterih vsebinskih zavez, ki zadevajo zlasti demografijo. "Če bomo vsebinske zaveze lahko izvedli, je za članstvo veliko pomembneje kot to, da moramo opozarjati na za nas nesprejemljive teme," je prepričana.

Koalicija se sicer zadnje dni spoprijema tudi z očitki glede sprememb medijske zakonodaje, ki jih je ministrstvo za kulturo poslalo v javno razpravo. Predlogi sicer niso koalicijsko usklajeni. Pivčeva je danes med drugim ponovila, da si želijo čim širše strokovne razprave. Naročili so tudi nekaj neodvisnih strokovnih mnenj.