Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot je poročal Radio Slovenija, se bo s prvim septembrom zvišalo nadomestilo za malico na 6,15 evra, s prvim oktobrom pa sledita 4,5-odstotno zvišanje vrednosti plačnih razredov in poračun regresa za javne uslužbence do 50. plačnega razreda.

V prihodnjem letu se bodo vsem javnim uslužbencem, razen tistim, ki so se jim plače zvišale novembra lani, in policistom plače dvignile za en plačni razred. Pogajalski strani pa se morata še dogovoriti, kdaj se bo to zgodilo, marca ali aprila. Razlika v tem enem mesecu za državni proračun namreč pomeni razliko 20 milijonov evrov.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik po poročanju STA-ja pričakuje, da bodo prihodnji ponedeljek dogovor že parafirali, in dodaja, da z velikim zadovoljstvom ugotavlja, da so s sindikati končno zbližali stališča in poglede na to, kako obravnavati draginjo, inflacijo in nesorazmerja, ki v javnem sektorju obstajajo. Ob tem je ministrica dejala, da vlada nasprotuje izstopom zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Pogajanja so sicer po njeni oceni vredna slabih 60 milijonov evrov.

Glede poračuna regresa pa so se dogovorili, da bo ta izplačan od prvega oktobra naprej. Uslužbenci javnega sektorja, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, prejmejo 300 evrov, uslužbenci od 24. do 30. plačnega razreda prejmejo 250 evrov, od 30. do 35. plačnega razreda dobijo 200 evrov, od 35. do 40. plačnega razreda pa 150 evrov. Predlog za javne uslužbence od 40. do 50. plačnega razreda je, da prejmejo poračun regresa v znesku 100 evrov, vendar so po besedah ministrice pri tej skupini najvišjih plačnih razredov s sindikati še v razhajanjih.

Dogovorili so se tudi, da vzporedno tečejo tudi dogovori o sistemskih spremembah plačnega sistema. "Kjer bi potem naslovili še vsa preostala plačna nesorazmerja in to implementirali s koncem junija," je dejala ministrica.

Zadovoljni sindikalisti

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po pogajanjih dejal, da je odprtih še nekaj vprašanj, ki pa verjetno ne morejo več ogroziti pogajanj. Ocenil je, da jih na dogovoru čaka še trdo delo, če se jim bo uspelo dogovoriti, pa bi sindikati že prihodnji teden lahko začeli potrjevati ali zavračati dogovorjeno. "Gre seveda za delno odpravo plačnih nesorazmerij, zgolj za prvi korak, tu je še nekaj odprtega prostora, ki ga je treba preveslati," meni Štrukelj.

Ob tem pa je opozoril tudi, da razen pri poračunu regresa in pri malici tisti, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, ne bodo čutili povišanja plač. "To je eno od tistih vprašanj, ki bo imelo središčni prostor pri iskanju novega, učinkovitejšega in funkcionalnega sistema," je dejal. Pogajanja naj bi se začela še v septembru.

"Mi smo zadovoljni, da smo danes naredili en premik naprej in da se očitno bližamo nekemu kompromisu, ki bi bil lahko spodnja meja tistega, kar bi bilo za sindikate še sprejemljivo," je po pogajanjih dejal Jakob Počivavšek, obžaluje pa, da se jim ni uspelo dogovoriti več za usklajevanje vrednosti plačnih razredov za tiste z najnižjimi plačami, saj da je ta del vlada kategorično zavračala.

"Smo morali iskati druge rešitve, zato da dosežemo neki kompromis, ki je sprejemljiv za kar najširši krog sindikatov in njihovih članov," je dejal.

Končno besedo glede podpisa dogovora bodo imeli organi sindikatov.