Henrik Gjerkeš je uspešno premagal drugo oviro na poti do ministrskega stolčka, zdaj pa ga čakata še zaslišanje pred matičnim parlamentarnim odborom in glasovanje poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš je uspešno premagal drugo oviro na poti do ministrskega stolčka, zdaj pa ga čakata še zaslišanje pred matičnim parlamentarnim odborom in glasovanje poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš
Henrik Gjerkeš naj bi na položaju ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj nadomestil Zlato Ploštajner. Foto: MMC RTV SLO
Gjerkeš razburja v DeSUS-u

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je ob tej priložnosti pojasnil, da je bila debata med navzočimi burna, saj so imeli nekateri poslanci stranke upokojencev na račun Gjerkeša precej pomislekov. Dva poslanca (eden je vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič) naj bi, denimo, menila, da je bil postopek izbire kandidata za ministra nedemokratičen.

Erjavec pričakuje "polno glasovanje" poslancev za Gjerkeša
Take očitke Erjavec zavrača, saj je prepričan, da je bilo vse v skladu s statutom stranke DeSUS. Poleg tega predsednik DeSUS-a poudarja, da je bil Gjerkeš potrjen tudi na kadrovski komisiji stranke. Ker je podporo vendarle dobil tudi na izvršnem odboru, Erjavec pričakuje, da bodo poslanci, če bo njihov kandidat uspešno opravil še zaslišanje na pristojnem parlamentarnem odboru, zanj "polno" glasovali.

Rezman se bo vzdržal glasovanja v DZ-ju
Dodal je, da je eden izmed članov njihove poslanske skupine, ki pa ni član DeSUS-a, napovedal, da se bo pri glasovanju vzdržal, "kar bo nenavadno, glede na to, da bodo ostale tri koalicijske stranke to kandidaturo podprle".

To je očitno Vili Rezman, ki je že pojasnil, da Gjerkeš "zame ni bil dovolj prepričljiv, zato se bom vzdržal glasovanja v DZ-ju". Kandidatu za ministra očita politično neizkušenost, strokovne usposobljensti pa mu ne odreka. Zmotilo ga je še, da ni pripravil ustrezne osebne predstavitve ali programa, v referencah, "ki so mi dostopne, pa ni takšnih, ki bi kandidata priporočale za delo v zvezi z razvojem lokalne samouprave". Moti ga tudi, ker je javnost kot kandidatovo "najbolj opazno politično referenco omenjala sorodstveno navezo s podpredsednico DeSUS-a Marijo Gjerkeš".

Rezman: Stranka nima kadrovskega nabora
Ob tem je Rezman izrazil tudi pomisleke v zvezi s kadrovsko politiko stranke: "Stranka nima kadrovskega nabora, ki bi bil pripravljen vnaprej, saj tudi kot poslanec ne morem dobiti stališč za posamezne zakone, ki bi jih v zvezi s posameznimi temami pripravili strokovni ljudje znotraj stranke." Ko gre za imenovanje ministra, je dejal, da se mu ne zdi tako pomembno, da se kandidata najde znotraj DeSUS-a, temveč da se najde dobrega kandidata.

Gjerkeš razburja v DeSUS-u