V sredo je senat okrožnega sodišča v Ljubljani odločil, da je Vane Antolič kriv prejemanja daril v odmevnem primeru korupcije v zdravstvu. Foto: BoBo
V sredo je senat okrožnega sodišča v Ljubljani odločil, da je Vane Antolič kriv prejemanja daril v odmevnem primeru korupcije v zdravstvu. Foto: BoBo

Okrožno sodišče v Ljubljani je Vanetu Antoliču izreklo 18 mesecev zaporne kazni in denarno kazen v znesku 8100 evrov, ker naj bi kot protiuslugo za donacije Društvu za razvoj ortopedije od dobavitelja ortopedskih materialov Emporio Medical poskrbel, da je bil ta na razpisih izbran.

Kot so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je Antolič prepričan, da zbiranje sredstev za zagotavljanje boljših in varnejših pogojev za bolnike ne sme in ne more biti sporno, saj je v javnem interesu.

Sorodna novica Zdravnikom zaradi jemanja daril zaporne in denarne kazni, ne pa tudi odvzem licence

Na mesto vršilke dolžnosti predstojnice ortopedske klinike je generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar imenoval Karin Schara. UKC Ljubljana je tudi že objavil razpis za delovno mesto predstojnika.

Poklukar je Antoliča za predstojnika ortopedske klinike po letu dni premora, ko je bil vršilec dolžnosti predstojnika Oskar Zupanc, znova imenoval konec januarja. Antolič je pred tem kliniko vodil 12 let.

Projekt prenove ene izmed operacijskih dvoran klinike pa ga je leta 2013 pripeljal na zatožno klop v eni najbolj odmevnih korupcijskih afer v zdravstvu pri nas. Že tedaj so se pojavljali dvomi o imenovanju Antoliča, ki je bil še vedno v sodnem postopku, a je Poklukar poudaril, da ustava določa, da je vsakdo nedolžen, komur se s pravnomočno sodbo ne dokaže krivda, je januarja poročal časopis Delo.