Govornik sindikatov je presodil, da se je zbralo okoli osemsto ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Govornik sindikatov je presodil, da se je zbralo okoli osemsto ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Protest javni sektor 2016
Javnemu sektorju je prišel podporo izrazit tudi predstavnik sindikatov zasebnega sektorja, Dušan Semolič iz ZSSS-ja. Foto: BoBo
Sindikati s protestom zahtevali dialog
Protest sindikatov pred vlado
Protest pred vlado pet pred dvanajsto

Koprivnikar je po sestanku dejal, da je premier zavezal vladno pogajalsko skupino k nadaljevanju pogajanj s sindikati javnega sektorja. Obenem pa je Koprivnikar ponovil, da vladna stran ni prekinila pogajanj, temveč pripravljajo protipredlog, za katerega pa je treba poiskati vire, poroča STA.

Koprivnikar je dejal tudi, da so pripravljeni prisluhniti ocenam sindikatov o finančnih posledicah določenih ukrepov, ki so drugačne od vladnih. Tako bo v prihodnjih tednih vlada s sindikati nadaljevala pogajanja o odpravi varčevalnih ukrepov, vzporedno pa tudi vodila pogovore o vsebini zakonskih popravkov.

"Vlada ne želi enostranskih posegov"
Koprivnikar je še dodal, da je Cerar sindikatom ponovno zagotovil, da vlada ne namerava enostransko posegati v ureditev plač, po novi zakonodaji pa tega tudi ne more storiti.

Branimir Štrukelj iz konfederacije sindikatov javnega sektorja je bil po sestanku zadovoljen, saj je ocenil, da je premier na pogovorih pokazal voljo po tem, da se vlada vrne k pogajanjem. Za sindikate pa ostaja predpogoj za nadaljevanje pogajanj to, da vlada predloži približevalni predlog.

Sindikati protestirali pred vlado
"Stavkati znamo," je na protestu sindikatov javnega sektorja pred vladnim poslopjem vlado opozoril predsednik največje sindikalne centrale Dušan Semolič. Štrukelj je napovedal boj za pravico do pogajanj.
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je bil skupaj z vodjem Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirjem Štrukljem glavni govorec na protestu, katerega vzrok so enostransko prekinjena pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja.

"Ravnanje vlade z javnim sektorjem objektivno ogroža tudi delavce v gospodarstvu," je zatrdil Semolič in napovedal, da bodo pravico do pogajanj branili tudi s stavko.
Sindikati javnega sektorja tudi zahtevajo, da vlada v DZ ne bo pošiljala zakonodaje, povezane s pravicami delavcev, če ta ne bo usklajena z njimi.

Vlada krši dogovore in se ne pogaja, je izjavil Štrukelj. Po njegovem mnenju je torej popolnoma jasno, kdo tukaj sili v konflikt, in konflikt tudi bo, je napovedal in opozoril, da so vlade v preteklosti večkrat podpisale pogodbe, nato pa se dogovorjenega niso držale. To je tisto, kar ruši pravno državo in zaupanje, je poudaril.
Spomnil je, da varčevalni ukrepi trajajo že sedem let in da se je medtem BDP povečal nad predkrizno raven in da še raste, zato po njegovem mnenju vlada nima izgovora, da ukrepov ne odpravi. Za sindikate (prisotni sta bili obe pogajalski skupini) sta možnosti le dve: kako hitro in kako postopno bodo odpravljeni.
O tem so se pripravljeni pogajati, pravico do pogajanj pa "braniti z vsemi sredstvi".
"Odpravite že ukrepe tega prekletega ZUJF-a," je k temu dodal Semolič.

Opozorila na dosežen dogovor
V sindikatih javnega sektorja opozarjajo na dogovor s konca lanskega leta, s katerim so vlada in sindikati predvideli, da se bodo dogovorili o postopnem sproščanju še veljavnih varčevalnih ukrepov pri plačah v obdobju 2017-2019. Dogovora v roku, do konca aprila, niso dosegli.

Vlada je vztrajala pri postopnem odpravljanju še veljavnih omejitev pri plačah do leta 2020. Sindikati pa so želeli, da se vse še veljavne omejitve in znižanja, ki ostajajo predvsem pri regresu, delovni uspešnosti in premijah dodatnega kolektivnega pokojninskega zavarovanja, odpravijo čim prej. V pogajanjih pa so nekoliko odstopili od svojega izhodiščnega pričakovanja, da bi se to zgodilo v prihodnjem letu.
Vlada se je nato odločila, da ta pogajanja prekine in da se usklajujejo o spremembah sistemskih zakonov, ki naj bi bile v drugi polovici tega meseca že na vladnih klopeh. Vse različice predlogov pa je sindikalna stran zavrnila.

Sindikati so vladno potezo ocenili kot enostranski izstop iz pogajanj o plačah, ki jih vlada "želi nadomestiti s spreminjanjem pogojev in vrednotenjem dela v javnem sektorju s politično večino v državnem zboru".
Koprivnikar: Ne razumem
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je že pred shodom, ob prihodu na sejo vlade, dejal, da mu ni razumljiva osnova za tokratne proteste. Ponovil je, da se vlada iz pogajanj ni umaknila, ampak išče nove rešitve, kako zagotoviti odpravo varčevalnih ukrepov.

Proteste na neki način sprejema kot strah sindikatov, da bi jih zaobšli in ogrozili socialni dialog. To razume, vendar, kot zagotavlja, tega nikakor ne nameravajo, ampak iščejo rešitve, "kako tudi v javnem sektorju čim prej odpraviti varčevalne ukrepe, dobiti osnove za plačilo dobrih delavcev in na neki način pomladiti javni sektor in ga pognati v nov zagon".

Po nekaterih informacijah se bodo predstavniki sindikatov po seji vlade sestali s premierjem Mirom Cerarjem.










Sindikati s protestom zahtevali dialog
Protest sindikatov pred vlado
Protest pred vlado pet pred dvanajsto