Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona
Sorodna novica DZ sklenil, da referenduma o PKP-ju 9 in ukrepih v zdravstvu nista dopustna, Kranjc ni dobil podpore

Zakon o ustavnem sodišču v 14. členu določa, da se volitve, če sodnik ustavnega sodišča v ponovljenem postopku ni izvoljen, opravijo na podlagi novega postopka.

Predloge možnih kandidatov bo treba poslati najpozneje do 15. septembra na urad predsednika republike. Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Sorodna novica Kandidatu za ustavnega sodnika Erbežniku za izvolitev zmanjkala dva glasova

Predsednik republike Borut Pahor kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest. Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Sorodna novica Teršek po neizvolitvi: "Nisem nikakršna žrtev, žrtve so ljudje na socialnem robu"

Pahor je Janeza Kranjca predlagal v tretjem poskusu. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 45 poslancev, 43 jih je bilo proti. Ena glasovnica je bila neveljavna. Za izvolitev pa bi potreboval najmanj 46 poslanskih glasov.

V prejšnjem krogu je predlagal Anžeta Erbežnika, ki je v DZ-ju prejel 44 glasov, v prvem krogu pa Andraža Terška, ki je prejel še dva glasova manj.

Kranjc bi na mestu ustavnega sodnika nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel julija lani.