Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od januarja do druge polovice septembra je bilo po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije zaradi podlubnikov posekanih že 560.000 kubičnih metrov dreves, večinoma v zadnjih dveh mesecih.

Število s podlubniki napadenih dreves, predvsem smreke, se močno povečuje že od druge polovice julija, glavni razlog za to pa je izredno sušno in vroče letošnje poletje. Posledično so namreč smreke postale manj odporne, visoke temperature pa so pospešile razvoj podlubnikov.

Vseh poškodovanih dreves še niso odkrili in popisali, končni obseg škode pa bo znan konec zime, so napovedali. Povečan obseg poškodb na drevesih pričakujejo tudi v prihodnjem letu.

V prihodnjih mesecih bodo nadaljevali preglede gozdov, lastnikom gozdov pa z odločbami določali posek napadenih dreves. "Lubadarke v poznem poletju in jeseni prepoznamo po rjavi črvini okoli koreničnika in za luskami skorje, odpadanju iglic z obarvane ali še zelene krošnje ter odstopanju in odpadanju skorje z debla," so razložili.

Po njihovih navedbah je treba lubadarke čim prej posekati in olupiti oz. les odpeljati iz gozda v lupljenje ali predelavo. Zalego podlubnikov v vejah in vrhačih je treba uničiti s kurjenjem ali izdelavo sekancev. Veje in vrhače iglavcev, ki s podlubniki niso napadeni, pa razžagati in zložiti v kupe, tako da so debelejši konci v notranjosti kupa. V primeru strojne sečnje jih je treba zložiti pod kolesa na sečne poti in zavoziti, v nadaljevanju pa poskrbeti tudi za ureditev sečišča, zlasti za odvodnjavanje prometnic in pretočnost vodotokov, še svetujejo na zavodu.

"Če bomo jeseni in pozimi uspešni ter bomo iz gozda spravili večino lubadark, bomo s tem zmanjšali obseg škode zaradi podlubnikov v prihodnjih letih," so poudarili.

Dodali so, da je pravočasen posek poleg preprečitve širjenja podlubnikov pomemben tudi zaradi ohranjanja vrednosti lesa. Če z njim odlašamo, se les napadenih dreves obarva modrikasto, kar je posledica okužbe z glivami, posledično se zniža prodajna vrednost lesa. Če lastnik gozda s posekom čaka do odpadanja lubja in pokanja lesa, pa lahko njegova vrednost pade na ceno celuloznega lesa, so še opozorili.