Milan Pogačnik, minister za kmetijstvo se je sam odločil za odstop. Foto: MMC RTV SLO
Milan Pogačnik, minister za kmetijstvo se je sam odločil za odstop. Foto: MMC RTV SLO

Milan Pogačnik je ministrstvo za kmetijstvo vodil že v zadnjem obdobju vlade takratnega premiera Ropa, od aprila do decembra 2004. V vladi premiera Pahorja pa je bil za kmetijskega ministra izbran novembra 2008 kot nestrankarski kandidat s podporo SD-ja. Že leta 2004 je sicer neuspešno kandidiral za poslanca na listi LDS-a.

Pogačnik nepreklicno odstopil
Pogačnik zanikal jemanje podkupnine
Pogačnikov odstop

Dejal je, da se nanj in tudi na njegovo družino v zadnjem mesecu in pol "konstatno pritiska". "To je preprosto preveč in ni potrebe, da bi to prenašal," je pojasnil. V zvezi z očitki, povezanimi z zemljišči v občini Murska Sobota, pa zagotavlja, da je "ta zgodba čista".

"Postopek v Murski Soboti potekal v skladu z zakonom"
"Zaradi vseh pritiskov nepreklicno odstopam. Včeraj so kriminalisti izvršili hišno preiskavo na mojem domu in na ministrstvu. Preiskujejo izključno primer Murske Sobote, kjer naj bi si obljubljali koristi. Vendar so bili vsi postopki v Murski Soboti v skladu z zakonom. Obtožbe so neresnične," je med podajanjem odstopne izjave dejal Pogačnik.

Pogačnik je pojasnil, da je bila v torkovi kriminalistični preiskavi, ki je bila po njegovih besedah korektna, postavljen sum obljube koristi, vendar sam ni nikoli postavljal pogojev. Po ministrovih besedah ga glede prostorskih načrtov kliče veliko ljudi, sam pa jim odgovarja, naj ga o tem obvestijo pisno.

"Minister sploh ne more dajati takih obljub"
Podobno je bilo tudi pri poslancu SNS-a Zmagu Jelinčiču, ki je že večkrat spraševal glede zemljišča za letalski muzej v Murski Soboti, tudi s poslanskim vprašanjem, je pojasnil Pogačnik in nadaljeval, da je bila njegova obljuba, o kateri govorijo policijski prisluhi, ta, da je Jelinčiču dejal, naj napiše pisni dokument, in ko bo ta prišel, bo nanj odgovoril. "Strokovne službe ta odgovor še pripravljajo. Minister sploh ne more dajati takih obljub."

Kot je poudaril, prioritete glede zemljišč postavljajo občine, ministrstvo le ugotovlja, ali je v primeru nezazidljivega kmetijskega zemljišča zagotovoljeno ustrezno nadomestno zemljišče, je dejal in dodal, da občinske prostorske načrte pripravljajo občine, in ne ministrstvo, zato iz tega ne more izhajati nobena obljuba koristi. Še več, prostorski načrt v Murski Soboti sploh še ni sprejet, je poudaril in zatrdil, da so "zadeve preuranjene, predimenzionirane in so v tem primeru neresnične".

Glede letalskega muzeja je minister tudi povedal, da je to projekt, ki je podprt z več strani. O tem so se v Radencih pogovorjali on, minister za promet Patrick Vlačič, državni sekretar Andrej Horvat, murskosoboški župan Anton Štihec in Jelinčič. Pogačnik, ki bo opravljal ministrske posle, dokler ne bo imenovan nov minister, je glede policijskih prisluhov še dejal, da pa je to, "kar sta se pogovarjala poslanca Jelinčič in Prijatelj, zanj nepoznano in irelevantno". Dodal je, da je imel pri interpelaciji podporo koalicije, zato ni potreboval podpore drugih poslancev.

Pahor: Če bi šlo le za zadevo bulmastifi, bi ministra podprl
Premier Borut Pahor pa je dejal, da bi Pogačnika, če bi šlo le za primer Baričevič še prosil, da ostane, a zdaj ko je posredi še sum korupcije in ima minister status osumljenca, tega ne more storiti. Kljub Pogačnikovemu odstopu Pahor obljublja, da bosta obe zadevi, tako tista z bulmastifi kot zadnja s sumom gospodarskega kriminala, preiskani do konca. "Nič ne bo šlo pod preprogo," je zagotovil in dodal, da je Pogačnik, kljub temu, da je odstopil, dolžan odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja.

Kot je znano, je bil Pogačnik eden izmed štirih pridržanih v torkovi kriminalistični preiskavi (ta še traja). Pogačnik naj bi se z Zmagom Jelinčičem dogovarjala o tem, da v zameno za glasove podpore SNS-a pri interpelaciji uredi spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč v Prekmurju, kjer bi želel Jelinčič videti slovenski letalski muzej.

Po 16 mesecih konec drugega mandata
Pogačnik tako po 16 mesecih končuje njegovo drugo vodenje ministrstva za kmetijstvo. Resor je namrč osem mesecev vodil že v zadnjem obdobju vlade premiera Antona Ropa. Ministrski stolček se mu je zamajal pred dobrim mesecem po tragičnem dogodku, ko so bulmastifi ubili lastnika Sašo Baričevića. Ob tem se je pojavilo vprašanje ustreznega ravnanja pristojnih ob vračanju psov lastniku, Pogačnik pa je odgovornost takoj zavrnil.

Opozicijska SLS in SDS sta zoper ministra vložila interpelacijo in prav z iskanjem podpore pri interpelaciji je povezan sum korupcije, zaradi katerega so kriminalisti v torek v obsežni akciji pridržali ministra. Kriminalisti namreč sumijo, da je želel Pogačnik v zameno za podporo SNS-a Jelinčiču na zemljišču v Murski Soboti, ki je v lasti kmetijskega ministrstva, omogočiti postavitev letalskega muzeja.

Milan Pogačnik je ministrstvo za kmetijstvo vodil že v zadnjem obdobju vlade takratnega premiera Ropa, od aprila do decembra 2004. V vladi premiera Pahorja pa je bil za kmetijskega ministra izbran novembra 2008 kot nestrankarski kandidat s podporo SD-ja. Že leta 2004 je sicer neuspešno kandidiral za poslanca na listi LDS-a.

Pogačnik nepreklicno odstopil
Pogačnik zanikal jemanje podkupnine
Pogačnikov odstop