Minister Pogačnik je v enajstih dneh dopolnil svoj odgovor na interpelacijo. SLS mu že očita zavlačevanje. Foto: MMC RTV SLO
Minister Pogačnik je v enajstih dneh dopolnil svoj odgovor na interpelacijo. SLS mu že očita zavlačevanje. Foto: MMC RTV SLO
Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obravnava mučenje živali in odločanje o vrnitvi psov lastniku, specializirani oddelek pa preiskuje sume morebitnih kaznivih dejanj uradnih oseb s policijskimi pooblastili v zvezi z neupravičenim slikovnim snemanjem in morebitnimi drugimi kaznivimi dejanji. Foto: Foto: Helena Božič
SLS-u se zdi nenavadno, da za dopolnitev sicer že potrjenega odgovora Pogačnik potrebuje več časa kot za odgovor na celotno interpelacijo. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je sicer 25. februarja podprla odgovor ministra Pogačnika na vloženo interpelacijo, ki sta jo zoper njega vložili stranki SLS in SDS. Hkrati pa je še sklenila, da mora minister svoj odgovor na interpelacijo pred posredovanjem v državni zbor dopolniti s pojasnili, ki jih je še podal na seji vlade. Predsednik vlade Borut Pahor je ob tem mnenja, da bo minister med poslanci dobil potrebno podporo in zaupanje.

SLS: Pogačnik zavlačuje
V SLS-u pa mu že očitajo zavlačevanje, saj če poslanci odgovora ne bi prejeli do torka, razprave o interpelaciji ne bi morali obravnavati na marčevski seji. Dobiti jo namreč morajo 15 dni pred obravnavo na seji državnega zbora.

"Nenavadno je, da je minister celoten odgovor na interpelacijo uspel pripraviti v 11 dneh po njeni vložitvi v Državni zbor RS, za dopolnitev sicer že potrjenega odgovora s strani Vlade RS pa potrebuje več časa kot za odgovor na celotno interpelacijo," so še zapisali v izjavi za javnost.

Predkazenski postopek je v teku na dveh enotah tožilstva
Na vrhovnem tožilstvu so za STA povedali, da predkazenski postopek, ki se nanaša na mučenje živali in odločanje o vrnitvi psov lastniku, poteka, vsebinskih informacij v tej fazi postopka javnosti pa ni mogoče posredovati. Hkrati so pojasnili, da postopek obravnavata dve enoti tožilstva, specializirani oddelek in ljubljansko tožilstvo.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obravnava mučenje živali in odločanje o vrnitvi psov lastniku, specializirani oddelek pa preiskuje sume morebitnih kaznivih dejanj uradnih oseb s policijskimi pooblastili v zvezi z neupravičenim slikovnim snemanjem in morebitnimi drugimi kaznivimi dejanji, so pojasnili na tožilstvu.

Ministrstvo upoštevalo upravno sodišče
Spomnimo: trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že leta 2006 so v bližini hiše lastnika hudo ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Trije izmed štirih psov (enega so s streli pokončali policisti) so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v poznejših letih pa so o njihovi usodi odločale tri izvedenske komisije.

Da psi ne bodo usmrčeni, je odločil sodni senat upravnega sodišča. Ta je pri tem upošteval zakon, ki je veljal v času napada, čeprav je bil nato sprejet nov zakon, ki je predvideval usmrtitev napadalnih živali. Ministrstvo je sledilo odločitvam v pravih postopkih in poleti 2009 podpisalo vrnitev vseh treh psov lastniku, ki bi moral pri njihovi oskrbi spoštovati določene zahteve.

Minister Pogačnik se tako proti interpelaciji brani s tem, da se je pri odločitvi o vrnitvi psov uprl na odločitev upravnega sodišča in da ministrstvo ni moglo ravnati drugače.