Minister Gantar se s sproščanjem določenih ukrepov naj ne bi strinjal. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Minister Gantar se s sproščanjem določenih ukrepov naj ne bi strinjal. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na sobotni seji vlade predlagal strogo uveljavljanje sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 in po potrebi še njihovo zaostrovanje, je poročala Televizija Slovenija.

Po poročanju POP TV pa naj bi Gantar vladi in poslanskim skupinam poslal predlog za popolno zaprtje države, kot je veljalo spomladi. Pri tem naj bi ga podpirala tudi strokovna svetovalna skupina. Ob neupoštevanju njegovih predlogov za zaostritev ukrepov pa naj bi med vrsticami omenjal celo možnost odstopa. Gantar je bil sicer že dalj časa proti dodatnemu sproščanju ukrepov, obenem pa meni, da je bilo že sproščanje v prejšnjem tednu nepotrebno. Minister za zdravje je po poročanju POP TV-ja prepričan, da se ljudje že trenutnih ukrepov premalo držijo.

Gantarjevim predlogom naj bi ostro nasprotoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na ministrstvu za zdravje so potrdili le, da je Gantar predsedniku vlade Janezu Janši poslal predlog v povezavi z ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni 19. Vsebine pa do dokončne odločitve ne morejo razkriti. Vsekakor pa minister nasprotuje sproščanju ukrepov, so pojasnili.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin Gantarjevega predloga za Slovensko tiskovno agencijo ni komentiral. Vlada bo naredila epidemiološko oceno in ocenila, ali bo ukrepe podaljšala ali sprejela nove, je napovedal.

Kraški podjetniki iščejo rešitve
Na pragu še ostrejši ukrepi

Beovićeva: Izjemno nas skrbi situacija v bolnišnicah

Tudi vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović je v tem trenutku proti sproščanju ukrepov, je dejala v izjavi za javnost. Epidemiološka slika je namreč še vedno nejasna (razjasnila bi se lahko v prihodnjih dneh), nekoliko nižje številke so lahko posledica konca tedna. "Izjemno nas skrbi situacija v bolnišnicah, število bolnikov se veča, čeprav ne s takšnim tempom kot prejšnje dni," je povedala v izjavi za medije. "Če se to ne bo umirilo, je treba pravočasno sprejeti dodatne ukrepe," je dejala.

Janša: Omejimo stike na najnujnejše

Premier Janša pa je zvečer na Twitterju zapisal, da ukrepi za zajezitev drugega vala covida-19, sprejeti 26. oktobra, kažejo pozitivne rezultate. Zahvalil se je vsem, ki ukrepe dosledno upoštevajo, obenem pa je opozoril, da še nismo iz vala in je še vedno potrebna skrajna previdnost. "Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno," je še pozval premier.

Umirjanja epidemije bolnišnice ne čutijo
Sorodna novica Poklukar: Priprava dodatnih bolnišničnih kapacitet je bila nujna

V nedeljo 464 novih okužb, umrlo 24 ljudi

Podatki sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo v nedeljo po 2063 opravljenih testih potrjenih 464 primerov okužb, umrlo je 24 ljudi (od tega v bolnišnicah 18 ljudi). Pozitivnih je bilo 22,49 odstotka izvidov testov.

Kot kažejo zadnji podatki, je v Sloveniji aktivno okuženih 21.514 posameznikov. Skupno je bilo do zdaj potrjenih že 45.625 primerov okužb. Povprečno število okuženih v 14 dneh na 100.000 prebivalcev je bilo v nedeljo 1027, dan prej 1058, v petek pa 1096.

Še vedno narašča število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Če je bilo v soboto v bolnišnicah hospitaliziranih 1125 ljudi, se je to število v nedeljo povečalo na 1143. Znova je višje tudi število bolnikov na intenzivni negi – v nedeljo jih je bilo 190, dan prej pa 176. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 52 ljudi.

V novih prostorih UKC-ja Ljubljana že sprejeli prve bolnike

"Razmere se vztrajno, čeprav počasi, izboljšujejo. A ne smemo biti preveč pogumni in pozabiti na vse ukrepe," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Razmere so še naprej najresnejše v gorenjski regiji, poslabšujejo pa se tudi v pomurski regiji. Tam je število okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev od prvega novembra, ko so našteli 1147 okužb, zraslo na 1457. V Beltincih je bilo v nedeljo potrjenih 30 novih okužb, v Murski Soboti 12, v Lendavi pa 10. Sicer pa žarišča še naprej ostajajo tudi na Ptuju, tam je kar 28 novih okužb, v Mariboru 27, v Ormožu 10, enako tudi v Slovenj Gradcu.

"Tisto, kar je še bolj razveseljivo, je graf, ki govori o reprodukcijskem številu (R), ki je v tem trenutku že pod ena. Vsak novookuženi torej okuži manj kot enega. Še vedno se R spušča, ne gre tako hitro, kot bi si želeli, a to ločnico ena smo že presegli, kar je najspodbudnejša informacija, ki jo imamo danes na voljo," je še poudaril Kacin.

Širjenje po osrednjeslovenski regiji se umirja

V ptujskem domu za ostarele 111 okuženih

Dom upokojencev Ptuj se je z izbruhom novega koronavirusa spoprijel že 16. oktobra, ko so prvo okuženo stanovalko premestili v brežiško bolnišnico, od takrat pa deluje tudi njihova rdeča cona v prostorih fizioterapije v ptujski enoti. Kot je povedala direktorica Jožica Šemnički, imajo ta trenutek skupaj 66 okuženih stanovalcev in 45 zaposlenih.

Dom upokojencev Ptuj ima sicer pet enot, poleg tiste v najstarejšem slovenskem mestu še enote v Muretincih, Juršincih, Kidričevem in Kopru. Njihove zmogljivosti obsegajo okoli 700 postelj, po aktualnih podatkih je pri njih 666 stanovalcev, od tega 140 v dislocirani enoti v Kopru.

"Nezasedena mesta v ptujski enoti nam omogočajo vzpostavitev bele, sive in rdeče cone. V slednji imamo na voljo 35 mest na fizioterapiji, dodatne smo uredili še v enoti D in v enoti za osebe z demenco. Ves čas sodelujemo z vodjo regijske ekipe, ki spremlja razmere in naše ukrepanje ocenjuje kot ustrezne," je pojasnila Šemničkijeva.

Kot je še dodala, odlično sodelujejo tudi s ptujskim zdravstvenim domom, ki jim zagotavlja dnevno prisotnost zdravnika, dodatnega pa še za rdečo cono. Ta vse okužene, za katere oceni, da potrebujejo bolnišnično zdravljenje, napoti v bolnišnico, kamor so bili do zdaj vsi napoteni tudi sprejeti.

Na današnji dan imajo na Ptuju v rdeči coni 51 okuženih stanovalcev, 12 je hospitaliziranih, medtem ko je do zdaj pri njih s covidom-19 umrlo 12 stanovalcev. V Kopru in Juršincih okužbe med stanovalci nimajo, je pa, kot kaže, izbruhnilo novo žarišče v Muretincih, kjer so ugotovili tri okužbe med stanovalci in eno pri zaposlenem.

V omenjeni enoti imajo sicer med skupaj 115 v oskrbi 60 pokretnih stanovalcev z demenco, ki navodil sami ne morejo usvojiti in upoštevati, so pa danes za vse ter za 29 zaposlenih opravili testiranja. Na Ptuju jim je po besedah Šemničkijeve okužbo uspelo zajeziti na negovalni in bivalni enoti, še vedno pa je ta prisotnav enoti za stanovalce z demenco, kjer imajo v oskrbi 21 stanovalcev.

Čeprav si zaposleni zelo prizadevajo za preprečevanje širjenja okužbe, jih je kar nekaj tudi zbolelo. Zaradi okužbe je trenutno odsotnih 42 zaposlenih iz ptujske in eden iz kidričevske enote, ki so seveda v samoosamitvi.

Kako kaže po domovih za ostarele

Naraslo število okuženih v domovih za starejše občane na Koroškem

Konec preteklega tedna je naraslo število okuženih z novim koronavirusom v domovih za starejše občane v Radljah ob Dravi in na Prevaljah. V radeljskem domu Hmelina so zadnje nove okužbe potrdili v soboto, do zdaj pa so skupno med stanovalci našteli 65 okužb z novim koronavirusom in 20 med zaposlenimi. Umrli so trije stanovalci, ki so bili okuženi, nekaj stanovalcev s covidom-19 pa se trenutno zdravi v bolnišnici, je za STA povedala direktorica doma Silva Duler.

V objektu Mladika v Termah Topolšica je začasno nastanjenih 53 stanovalcev iz radeljskega doma, zanje skrbijo zaposleni iz doma, za katere so v termah najeli bivalne hiške, da tam bivajo.

Tudi Dom Hmelina je objavil razpis za dodatne zaposlitve bolničarjev negovalcev v domu, iščejo pa tudi študente zdravstvenih smeri, ki bi lahko prišli delat v dom. Je pa danes na pomoč v dom že prišla ena diplomirana medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, pričakujejo tudi dva prostovoljca iz lokalnega okolja. Nekaj prostovoljcev je pri delu v domu pomagalo že prejšnji teden, je povedala Dulerjeva. Naslednje večje testiranje stanovalcev načrtujejo v četrtek oz. petek.

Direktorica doma Hmelina – ta deluje na podlagi pridobljene koncesije – se zahvaljuje vsem, ki so jim priskočili na pomoč glede zaščitne opreme. Predvsem so z javno objavo iskali stike z dodatnimi dobavitelji zaščitne opreme, nujne za delovanje rdeče cone, ki jo bodo v domu še širili, je povedala Dulerjeva, ki so jo ob tem razžalostili nekateri negativni komentarji, vezani na objavo.

Konec preteklega tedna se je število okuženih povečalo tudi v Domu starejših na Fari na Prevaljah. V rdeči coni, ki so jo uredili v pritličju doma, kjer so sicer prostori za fizioterapijo ravenskega zdravstvenega doma, je trenutno nastanjenih 11 stanovalcev. Okužbe z novim koronavirusom so do zdaj potrdili tudi pri šestih zaposlenih, je danes za STA pojasnila direktorica doma Stanka Vauh.

Razdelilnica hrane v Slovenj Gradcu

Spodbudnejše pa so novice iz slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov. V nedeljo so testirali 21 stanovalcev in 37 zaposlenih in vsi rezultati so negativni, je danes sporočila vodja enote Marjana Kamnik.

Iz Term Topolšica, kjer so začasno bivali okuženi stanovalci iz slovenjgraške enote, so nazaj v Slovenj Gradec ob koncu tedna že preselili vse stanovalce. Je pa delo v slovenjgraški enoti še vedno organizirano po conah, pri čemer za zdaj načrtujejo, da bo zdajšnja rdeča cona v domu v petek postala bela cona. Imajo pa trenutno v slovenjgraškem domu sedem stanovalcev v sivi coni, znova jih bodo testirali v soboto. Osem od 15 zaposlenih, ki so imeli pozitiven izvid testa na novi koronavirus, se je medtem že vrnilo na delo.

V matični enoti Koroškega doma starostnikov v Črnečah, ki je največji na Koroškem, pa imajo v rdeči coni doma 19 stanovalcev, kar je nekaj manj kot prejšnji teden, celotni B-oddelek z okoli sto stanovalci pa je trenutno siva cona, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik.

"Stanje je napeto, ampak je pod nadzorom," je razmere opisal Mlačnik. Ob tem je poudaril, da se je trenutno zaradi daljših rokov upočasnila dobava zaščitnih sredstev. Težave imajo tudi z zagotavljanjem kadra. Trenutno je zaradi različnih razlogov odsotnih 15 odstotkov zaposlenih.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec trenutno v različnih enotah bolnišnice zdravijo 57 bolnikov s covidom-19, med njimi sta dva otroka. Pet bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje.

V nedeljo so iz slovenjgraške bolnišnice v domačo oskrbo odpustili šest oseb, dva bolnika sta umrla, so sporočili iz bolnišnice. Zaradi prebolevanja okužbe z novim koronavirusom je trenutno odsotnih 53 zaposlenih v bolnišnici.

Psihološka podpora ob epidemiji
Socialne stiske se poglabljajo

V radenskem Dosorju 45 okuženih stanovalcev in zaposlenih

V Domu starejši Radenci (Dosor) so po četrtkovem testiranju vseh stanovalcev in zaposlenih potrdili 45 okuženih z novim koronavirusom, med njimi je 27 stanovalcev.

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedala Sanda M. Gavranovič, regionalna direktorica skupine Senecura Slovenija, ki ima v lasti tudi radenski dom starejših, so trije stanovalci v bolnišnici, preostali pa v rdeči coni v domu. Večina nima simptomov covida-19, trije pa so konec tedna imeli povišano temperaturo, diarejo in so bruhali, zato so dva premestili v bolnišnico.

Osebje se po besedah Gavranovičeve trudi po najboljših močeh, da je oskrba stanovalcev nemotena in strokovna, zaposleni pa se med oddelki in conami ne mešajo, ekipe so stalne.

"Za zdaj z našo rdečo in dvema sivima conama obvladujemo zadevo, v sredo, četrtek in petek pa bomo znova vsem odvzeli brise in videli, kje smo," je dodala Gavranovičeva.

Na težave v domu se je odzval radenski župan Roman Leljak in občane pozval, naj pomagajo. Gavranovičeva ob tem pravi, da bodo pomoč potrebovali ob morebitni selitvi varovancev iz doma in oblikovanju rdeče cone, ki je za zdaj v domu. "Vendar pa se je pokazalo, da je hotel Radin zaprt in po mojih informacijah naj ne bi želeli odpreti hotela za potrebe rdeče cone," pravi direktorica.

Druga možnost, ki jo je predlagalo ministrstvo, je bil center za šolske in obšolske dejavnosti, vendar prostor ni primeren, poleg tega pa varovancev niso pripravljeni sprejeti, saj imajo tam nekaj dijakov. Druge opcije, če bi se okužba širila, pa nimajo, še pravi Gavranovičeva.
V Dosorju imajo 176 varovancev, zanje skrbi 94 zaposlenih.

V blagovnih rezervah ni več predihovalnikov
Javni delavci brez čakanja na delo