Premier Cerar si stavke policistov, napovedane za sredo, ne želi. Foto: BoBo
Premier Cerar si stavke policistov, napovedane za sredo, ne želi. Foto: BoBo
Policisti v sredo začnejo s stavko

Odločitve o izvedbi stavke niso spremenila niti današnja pogajanja z vladno stranjo. Sindikati od vlade sicer zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade, med drugim želijo dvig plač in opozarjajo na neurejen status ter neustrezno opremo.

Premier Miro Cerar je v ponedeljkovem pogovoru za Televizijo Slovenija priznal, da so na neki način zahteve policistov legitimne, saj se je pri njih dolgo varčevalo, "a moramo upoštevati, kaj lahko v danih razmerah naredimo, ne da bi prizadeli druge sloje prebivalstva".

Zahteve, "težke 90 milijonov evrov"
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je prejšnji teden ocenil, da so zahteve policistov v celoti in brez pogajanj vredne okoli 90 milijonov evrov. Aktualna vlada si želi izboljšati položaj, je poudaril Cerar, ki je obenem priznal, da si ne želi stavke policistov v tem času, čeprav ne dvomi, da bodo opravljali svoje naloge kljub stavki.

Sklep o napovedi stavke Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je vlada prejela 29. oktobra, napoved Sindikata policistov Slovenije (SPS) pa 8. novembra. Prejšnji teden sta sindikata uskladila stavkovne zahteve in se dogovorila za skupen nastop pri izvedbi napovedane stavke.

Policisti v sredo začnejo s stavko