Svet sindikata se bo vnovič sešel 1. junija. Foto: RTV SLO
Svet sindikata se bo vnovič sešel 1. junija. Foto: RTV SLO
Gregor Virant
Virant bi čutil moralno dolžnost, da odstopi, če bi popustil pritisku policijskega sindikata po višji izhodiščni plači. Foto: RTV SLO
Policisti pritiskajo na Viranta

Branko Prah, predsednik policijskega sindikata, je sklep utemeljil z besedami, da je ravno Virant tisti, ki najbolj ovira napredek v pogajanjih o kolektivni pogodbi zaposlenih v policiji. Drugi od obeh sprejetih sklepov zahteva sestanek s predstavnikom vlade v enem tednu.

Če se nobena od obeh zahtev ne bo uresničila, se bo sindikat 1. junija odločil, kdaj in v kakšni obliki bo izvedel stavko.

Virant: Popuščanje policistom bi sprožilo plaz zahtev
Minister za javno upravo je odstop že zavrnil, ker meni, da bi popuščanje policistom sprožilo plaz neobvladljivih zahtev drugih sindikatov in oviralo vzpostavitev enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Virant je sicer pripravljen na nova ločena pogajanja s policisti, a le o tistih vsebinah, o katerih se lahko pogovarjajo ločeno. Popuščanje policistom bi bilo po njegovih besedah nezakonito in neetično v razmerju do drugih sindikatov.

Predmet pogajanj je zahteva policistov po umestitvi v 22. plačilni razred. Vlada namreč vztraja pri tem, da so policisti, tako kot vsi drugi uniformirani delavci, uvrščeni v 20. plačilni razred.

Ker se pogajalski strani nista uspeli uskladiti, so policisti pred tremi tedni pripravili opozorilno stavko na mejnem prehodu Dolga vas in napovedali stopnjevanje ukrepov v prihodnosti.

Policisti pritiskajo na Viranta