Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prekrškovni organ policijske postaje Dolenjske Toplice je Pavlu Gantarju poslal odločbo o prekršku, ker je lani 9. oktobra objavil izjavo: "Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!". S tem je povzročil občutek prizadetosti in storil prekršek po 6. členu zakona o javnem redu in miru. Izrekli so mu globo 250,38 evra glede na policijsko odločbo, ki jo je Gantar danes objavil na Twitterju.

Ovadbe iz decembra

Generalni direktor policije Anton Olaj je decembra ovadil Pavla Gantarja in poslanca SD-ja Matjaža Nemca.

Gantarja je ovadil zaradi zapisa na družbenem omrežju Twitter, ki se nanaša na demonstracije 5. oktobra v Ljubljani, kjer je bila množična uporaba več različnih policijskih prisilnih sredstev,

Olaju naj bi vsebina povzročila "občutek prizadetosti" in je menil, da gre za objektivno žaljiv zapis, saj naj bi avtor zapisa posegel v njegove osebne pravice in se do njega žaljivo vedel, ker je policist z dolgoletnim delovnim stažem na najrazličnejših delovnih mestih v policiji.

Po prejetem pisnem predlogu Olaja za uvedbo postopka o prekršku so policisti iz Dolenjskih Toplic Gantarja obvestili, da so na podlagi Olajevega pisma in ugotovitev policistov izpolnjeni pogoji za uvedbo postopka o prekršku.

Pavel Gantar se je tedaj odzval, da njegov zapis spada v ustavno zajamčeno pravico svobode govora. Kot je dejal, je njegov tvit odziv na tvit Marjete Pije Cevc, v katerem je ta potarnala, da je življenje v mestu zaradi demonstrantov postalo težje. Sam ji je ironično pritrdil z navedbo, da niso krive le demonstracije, ampak tudi način, kako demonstracije zatirajo.

Sorodna novica Anton Olaj ovadil Pavla Gantarja in Matjaža Nemca