Več kot pol leta dolga policijska stavka naj bi se končala po sklenitvi sporazuma med vlado in policijskim sindikatom PSS. Foto: BoBo
Več kot pol leta dolga policijska stavka naj bi se končala po sklenitvi sporazuma med vlado in policijskim sindikatom PSS. Foto: BoBo
Policisti in vlada soglasni

PSS in minister za notranje zadeve Gregor Virant sta v petek parafirala stavkovni sporazum, vendar njegove vsebine niso želeli razkriti, dokler z njim ne bosta seznanjena vlada in svet sindikata, ki danes odločata o njem.

Sporazum tako predvideva, da se sredstva za plače, ki so namenjena za delo MNZ-ja in policije za leti 2013 in 2014, ne smejo zmanjšati. Omogočeno pa bo izplačilo delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela pri izvajanju projekta Akcija zagotavljanja varovanja življenja in premoženja ljudi.

Odpuščanj v policiji ne bo
Vlada naj bi tako za izvajanje projekta MNZ-ju zagotovila dodatna sredstva v znesku 600.000 evrov do konca leta 2013, za leto 2014 pa dodatnih 1.800.000 evrov. Na policiji in MNZ-ju naj ne bi odpuščali zaposlenih iz poslovnih razlogov do 1. januarja 2015. Odpuščanja pa niso predvidena niti za leti 2015 in 2016.

Prav tako naj bi vlada začela postopek ugotavljanja in odprave sistemskih nepravilnosti plačnega sistema ter anomalij v vrednotenju delovnih mest in nazivov v javnem sektorju in jih najpozneje oktobra 2013 predstavila reprezentativnim sindikatom javnega sektorja.

Pri tem naj bi upoštevali tudi ugotovljeno razmerje med plačami policistov in povprečno plačo v državi, kot je doseženo v povprečju držav EU-ja na podlagi pridobljenih podatkov vladne delovne skupine za revizijo uvrstitve delovnih mest in nazivov.

Za kilometrino se bo upoštevala varna pot
Predlog sporazuma med drugim tudi določa, da se za prevoz na delo in z dela za uslužbence policije pri obračunu kilometrine upošteva varna pot in velja do enotne ureditve prevoznih stroškov na ravni celotnega javnega sektorja. Kolektivna pogodba za policiste pa bo dopolnjena z določbo, ki ureja možnost plačila oziroma izkoriščenja ur, ki so bile opravljene nad redno delovno obvezo.

Svet policijskega sindikata potrdil sporazum
Svet PSS-ja se je po večurni razpravi soglasno izrekel za podpis stavkovnega sporazuma z vlado. Prav tako pa ga je na dopisni seji potrdila vlada.

Policisti in vlada soglasni