Policisti so prisiljeni delati v slabih delovnih razmerah in brez ustrezne opreme, pravi Goznikar. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so prisiljeni delati v slabih delovnih razmerah in brez ustrezne opreme, pravi Goznikar. Foto: MMC RTV SLO
Združenje policistov Slovenije
Združenje policistov Slovenije je bilo ustanovljeno 4. aprila v Celju. Foto: www.policist.si
Nov policijski sindikat

4. 4. je sedem ustanovnih članov ustanovilo Združenje policistov Slovenije, ki bo, ko se bo preoblikovalo v sindikat, postalo alternativa policijskemu sindikatu. Do včeraj se je v združenje včlanilo 15 ljudi, nam je pojasnil sekretar združenja Teodor Goznikar.

Na vprašanje, zakaj bo združenje oziroma sindikat, ki naj bi iz njega nastal, drugačen, Goznikar pravi: "Drugačen bo zato, ker bo neodvisen. Ker ga bodo vodili profesionalci, strokovnjaki, ki bodo za to plačani, in ne policisti. Zato bodo člani, če z delom sindikata ne bodo zadovoljni, predsednika lahko odslovili."

In kdaj lahko pričakujemo ustanovitev novega policijskega sindikata? "Odvisno od tega, kdaj bomo dosegli prag 10 odstotkov zaposlenih. Za zdaj še proučujemo zakone, saj ne vemo, ali ta meja pomeni 10 odstotkov vseh zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve ali 10 odstotkov policistov oziroma kriminalistov."

"Razmere v policiji so katastrofalne"
Po mnenju združenja je stanje v policiji zelo slabo - v izjavi za javnost so zapisali, da je "katastrofalna kadrovska politika osiromašila policijo", saj policisti, tudi zaradi prenizkih plač, zapuščajo njene vrste. V združenju so prepričani, da škoda zaradi odhodov ne bo popravljena še pet let, na kar naj bi opozarjali tudi strokovnjaki za varnostne vede.

Slabe delovne razmere, skrb vzbujajoče kadrovanje ...
Člane združenja motijo predvsem slabe delovne razmere, saj, kot pravi Goznikar, pogosto sploh nimajo ustrezne opreme. Še bolj skrb vzbujajoče je kadrovanje: "Kadrovanje sloni na vezah in poznanstvih - pogosto namreč policisti izpolnjujejo pogoje za napredovanje, a tistega delovnega mesta ne dobijo. Zasedejo ga ljudje, ki zanj nimajo ustrezne izobrazbe." V združenju so nezadovoljni tudi z nagrajevanjem policistov, saj država in vodstvo policije po navedbah ustanoviteljev kljub utemeljenim opozorilom ne ukrepata.

Opozarjajo tudi na pravno-socialne težave
Goznikar opozarja tudi na, kot se je izrazil, pravno-socialne težave policistov: "Policistov dejansko nihče ne ščiti, nihče jim ne more zagotoviti varnosti. Pred dnevi je bil policist obsojen, ker ni dovolj hitro streljal na nekoga. Ker je imel možnost in ker ga je tisti nato udaril po glavi, je bil za vse kriv policist. Najverjetneje bo moral še državi vrniti denar za sodne stroške." "Prav za takšne primere," pravi Groznik," bo združenje nudilo brezplačno 24-urno pravno pomoč."

"Posledica odhodov je tudi padec kakovosti dela policistov, prikazana uspešnost dela policije pa naj ne bi držala," so še zapisali v izjavi za javnost.

Policisti izčrpani, državljani manj varni?
Jedro policije naj bi tvorili "izčrpani kadri še iz osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja", medtem ko novo zaposlenih policistov "v notranjosti ni že nekaj let". Zaradi upada kakovosti dela policistov naj bi padla tudi stopnja varnosti državljanov.

Ustanovitelji ne nasprotujejo obstoječemu sindikatu, a menijo, da ni dovolj odločen, izjavo za javnost pa so končali z opozorilom: "Državo opozarjamo, naj ne igra ruske rulete z varnostjo državljanov, ker bo počilo!"

Odziv policije na navedbe ustanoviteljev združenja še pričakujemo.

T. K.

Nov policijski sindikat