Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vodja sektorja uniformirane policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je napovedal, da bodo policisti preverjali, ali se kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo, njihovo psihofizično stanje, prevoze otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad.

Pri voznikih pa bodo pozorni predvsem na nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev.
Udeleženci v prometu naj bodo posebej pozorni na kolesarje, predvsem pri zavijanju v desno, ko imajo kolesarji prednost, in pri prehitevanju, ko velja pravilo bočne razdalje meter in pol, so pozvali na Agenciji za varnost prometa (AVP).

V. d. direktorja AVP-ja Simona Felser je voznike avtomobilov pozvala še k odpiranju vrat z desno roko, saj tako kolesarja vidijo v bočnem ogledalu. Kolesarje pa je nagovorila, naj z roko vedno jasno nakažejo, kam zavijajo, poskrbijo za dobro vidnost kolesa, med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona in naj uporabljajo čelado, čeprav je obvezna le do 18. leta starosti.

Po podatkih agencije je bilo v letu 2022 v prometnih nesrečah udeleženih 1484 kolesarjev, leto pred tem pa 1364. V prometnih nesrečah je lani umrlo 11 kolesarjev oziroma eden več kot leto pred tem. Delež umrlih kolesarjev je tako lani znašal 12,9 odstotka med vsemi umrlimi, kar je največ v zadnjih petih letih.

Povečuje se tudi število hudo poškodovanih kolesarjev. V letih 2022 se je huje poškodovalo 241 kolesarjev, v letu 2021 pa 228, kar je največ po letu 1994, opozarjajo na agenciji. Število lažje poškodovanih kolesarjev se je lani povečalo za 11 odstotkov, in sicer na 1057.