Premier Janša je zavrnitev sodelovanja iz Šarčevega LMŠ-ja na Twitterju komentiral z besedami:
Premier Janša je zavrnitev sodelovanja iz Šarčevega LMŠ-ja na Twitterju komentiral z besedami: "Namesto sodelovanja raje tekmovanje z ekstremno levico za glasove skrajnežev. Žalostno." Foto: BoBo
Sorodna novica "Želim, da se na neki način umirijo strasti"

"Za sodelovanje in pripravo dobrih zakonskih rešitev so potrebni spoštovanje, zaupanje in znanje, česar pa pri Janši in njegovi vladi ni, zato v LMŠ-ju ne bomo podpisali sporazuma," je ocenil vodja poslanske skupine Brane Golubović. Bodo pa, napoveduje, še vedno sodelovali pri vsebinskih spremembah in dopolnitvah zakonodaje ali drugih strukturnih reformah. Po Golubovićevih navedbah se zavedajo, da je Slovenija pred velikimi izzivi in se spoprijema z velikimi težavami, vlade pa po njegovem mnenju ne more voditi nekdo, ki je del težave, ne pa rešitve.

Golubović še ocenjuje, da je ponudba koalicije za partnerstvo piarovska poteza vlade, saj je prostor razprave in sodelovanja državni zbor (DZ). "Sodelovanje in partnerstvo temeljita na enakopravnem, spoštljivem in iskrenem odnosu. Tega ne naredi papir, ampak odnos. Ravnanja in dejanja Janše razdvajajo in ne gradijo odnosa," je še prepričan Golubović.

Nova začasna predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo
Nova začasna predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo

Janša komentiral zavrnitev LMŠ-ja

Premier Janez Janša se je na sporočilo največje opozicijske stranke, da zavrača vladno ponudbo za sodelovanje, odzval na Twitterju. "Namesto sodelovanja raje tekmovanje z ekstremno levico za glasove skrajnežev. Žalostno," je pospremil izjavo vodje poslanske skupine LMŠ-ja Golubovića.

Fajon: Sodelovanje zahteva spoštovanje

Tudi predsedujoča SD-ju Tanja Fajon je v današnji izjavi poudarila, da sodelovanje zahteva spoštovanje. "V SD-ju nam ni treba podpisovati nobenega papirja, zlasti ne takega, ki prihaja od stranke, kot je SDS, ki dnevno žali, blati ljudi, vnaša razdor v družbo. Namesto da bi se zahvalili tistim, ki so danes morda najzaslužnejši, da smo iz epidemije izšli zdravi," je dejala. Dokler bo tako, Fajonova ne vidi možnosti sodelovanja.

Janši sporoča, da ima danes priložnost pokazati iskren namen. Po njenih besedah bo danes na ulicah predvidoma veliko kolesarjev, sam pa gre lahko do njih in se z njimi pogovori o pričakovanjih. "Morda bodo potem tudi možnosti za sodelovanje, če sploh," je dodala.

Matej T. Vatovec je prepričan, da je vlada ponudbo sodelovanja poslala
Matej T. Vatovec je prepričan, da je vlada ponudbo sodelovanja poslala "s figo v žepu". Foto: BoBo
Sorodna novica Opozicija: V največji meri za uspeh pri epidemiji zaslužni prebivalci, ne vlada

Vatovec: Gre za nespodobno vabilo

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da je koalicijsko vabilo v določeni meri nespodobno. V Levici so ves čas skušali sodelovati z vlado in vzpostaviti minimalni parlamentarni dialog, a je koalicija vse povozila, je pojasnil v izjavi. V Levici se zavzemajo za novo vladno koalicijo, "ki bo programsko usmerjena, ki bi delala na javnem zdravstvu, ki je zdaj pod udarom, krepitvi socialnih in delavskih pravic in iskreni skrbi za okolje in naravo". Sporazuma zato ne bodo podpisali, je napovedal Vatovec in hkrati ocenil, da je bil poslan s figo v žepu.

Po njegovem mnenju je ponudba koalicije dodatni poskus utišati opozicijo. Dialog s tako stranko, ki izključuje vse, ki drugače mislijo, je na neki način znanstvena fantastika, še meni Vatovec.

V SAB-u so pogojno pripravljeni sodelovati z vlado. Foto: BoBo
V SAB-u so pogojno pripravljeni sodelovati z vlado. Foto: BoBo

SAB pogojno pripravljen sodelovati

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je v današnji izjavi povedala, da je vsako vabilo k sodelovanju dobrodošlo, mora pa biti iskreno in resno. Predvsem pričakujejo, da Janša konča kakršne koli ideološke napade. Pogovorov o sodelovanju, če gre za dobro države in ljudi, v SAB-u ne zavračajo. Ponudbo koalicije za sporazum bodo preučili, o odzivu pa bodo odločili organi stranke. "Mečem pa Janši rokavico nazaj, da pokaže pripravljenost na sodelovanje in podpre kakšen predlog SAB-a, ki so ga v DZ že vložili," je dejala.

Navedla je zakon o infrastrukturnem skladu, že danes pa ima koalicija priložnost za podporo kakšnemu dopolnilu SAB-a k tretjemu protikoronskemu svežnju. V SAB-u so sicer prepričani, da bi bil čas za predčasne volitve. To bi lahko storili s konstruktivno nezaupnico in projektno vlado, a so za zdaj interes za to izkazali le v SAB-u in SD-ju.

Zmago Jelinčič je napovedal sodelovanje z vlado. Foto: BoBo
Zmago Jelinčič je napovedal sodelovanje z vlado. Foto: BoBo

Jelinčič za sodelovanje z vlado

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič napoveduje podpis sporazuma z vlado. Po njegovem mnenju je to dobro in konstruktivno, lahko bodo sodelovali pri osnutkih in pripravi zakonov, kar da je najpomembneje. "Državi je namreč treba pomagati, ne pa zavirati in metati peska pod kolesa," je že v četrtek na Televiziji Slovenija (TV SLO) pojasnil odločitev. Danes je dejal, da je za zdaj tako partnerstvo ponudila samo Janševa vlada.

Janša je v četrtek v pogovoru za TV Slovenija pojasnil, da je koalicija strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Po njegovih navedbah gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno partnerstvu za razvoj iz Janševega mandata 2004–2008.

Odzivi koalicijskih strank – SDS

V poslanski skupini SDS-a so v pisnem sporočilu navedli, da se je v času prve vlade Janeza Janše partnerstvo za razvoj izkazalo za dobrodošlo in koristno, predvsem pa učinkovito pri sprejemanju zakonodaje in ukrepov za blaginjo Slovenk in Slovencev. V časih, ki so pred nami, ko se bo treba spopasti z recesijo ter gospodarsko krizo, bi bilo po njihovem prepričanju sodelovanje vseh toliko bolj potrebno.

"Žalostno je, da so SD, LMŠ in Levica raje kot skrb za splošno zdravje ter za življenje ljudi in sodelovanje za dobro domovine, izbrale nizkotno politično obračunavanje in skrb za privilegirane elite," so navedli v SDS-u.

Janja Sluga, SMC. Foto: BoBo
Janja Sluga, SMC. Foto: BoBo

SMC

Vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga je v izjavi v DZ-ju pozdravila ponudbo za sporazum o sodelovanju. Poudarila je, da so že s svojimi dejanji dokazali, da so stranka povezovanja in sodelovanja, zato tovrstne ponudbe vedno podpirajo.

Po njihovem mnenju je to prava pot in bodo veseli, če bo opozicija pripravljena sodelovati. Je pa to po njenih besedah njihova odločitev. Sama sicer tudi poudarja vprašanje, ali mora biti sodelovanje tako formalizirano in podpisano ali pa je tudi brez tega mogoče doseči širši konsenz in sodelovati pri vsebinah. Spomnila je, da so tudi v SMC-ju že dobili košarico. Predsednik LMŠ-ja Šarec je namreč odklonil sodelovanje z njimi na evropskih volitvah. "A tudi s tistimi, od katerih smo dobili košarico, smo še vedno pripravljeni sodelovati. To je prava pot," je dejala Janja Sluga.

NSi

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je danes dejal, da v NSi-ju dialog z opozicijo že gojijo. Navedel je novelo zakona o obrambi, kjer obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin predstavlja spremembe in pričakuje pripombe opozicije. Horvat je na vprašanje, ali se mu zdi to partnerstvo realno, odgovoril, da je to vprašanje za opozicijo. "Mi smo roko ponudili. Samo dve možnosti sta, da je sprejeta, ali zavrnjena," je dejal. Zadovoljni bodo, tudi če bo pri tem sodelovala le ena opozicijska stranka.

Po Horvatovem razumevanju je podpisan sporazum pogodba glede posameznih projektov in obojestranska zaveza oz. politična garancija. Sicer pa bodo v NSi-ju zadovoljni, kot pravijo, če se bo med koalicijo in opozicijo prek ponujenega sporazuma oblikoval konstruktiven dialog za razvoj in modernizacijo države.

DeSUS

Tudi vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je spomnil na ponudbo za partnerstvo za razvoj v prvem mandatu Janševe vlade. Nekatere stranke so tedaj to ponudbo sprejele. "Partnerstvo in sodelovanje sta še kako pomembna. V tem trenutku bi bilo zelo dobro, če bi bilo tega več in ne bi bilo tako naelektreno ozračje v DZ-ju, kar pa se prenaša tudi na ulice," je v izjavi v DZ-ju dejal Jurša.

Ponudba za sporazum o sodelovanju je po njegovem mnenju dobra ideja. Žal se po njegovih navedbah nekateri tudi bojijo tega sodelovanja, saj bi jim morda njihovi volivci preveč zamerili, ker prihajajo z relativno skrajnega levega političnega pola. Kot je še spomnil Jurša, je eni od strank v DZ-ju nekoč dejal, da si bo ob odhodu iz DZ-ja najbolj želel, da enkrat nastane velika koalicija rdečih in črnih – v prispodobi. Tudi Jurša se strinja, da gre pri odzivu večjega dela opozicije za nabiranje političnih točk za prihodnje volitve. Obenem ne "kupi" njihovih argumentov, da sporazum zavračajo zaradi Janševih dejanj.

Odziv opozicije na Janševo povabilo bolj skromen