Poslanci se bodo sestali na izredni seji. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Poslanci se bodo sestali na izredni seji. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Koalicijske poslanske skupine želijo ustavno presojo morebitnega referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov, zato so tudi zahtevale sklic izredne seje. Pobudo za zbiranje podpisov za referendum so vložili sindikati javnega sektorja. Vlada pa je zato že sprejela uredbo, ki določa pravila začasnega financiranja proračuna v prvem četrtletju.

Finančni minister Janez Šušteršič pričakuje, da bodo poslanci referendumsko pobudo s soglasno podporo poslali na ustavno sodišče. Obenem pa pričakuje tudi, da bo ustavno sodišče odločilo podobno kot v primeru zahtev za referendum o državnem holdingu in t. i. "slabi banki". Sindikati pa so prav v času glasovanja umaknili referendumsko pobudo.

Koalicija za presojo, opozicija proti
Predlagani sklep so poslanci podprli s 45 glasovi za in 15 proti. Sklep so podprle poslanske skupine koalicijskih strank, saj so mnenja, da bi referendum lahko povzročil neustavne posledice. Poslanec SDS-a Andrej Šircelj je dejal, da bi nas posledice morebitnega sindikalnega uspeha na referendumu vodile v še hujše razmere od današnjih, saj v tem primeru država ne bi mogla delovati in izvajati pravic, ki so državljanom zagotovljene z ustavo.

Sklepa pa niso podprli poslanci opozicijskih PS-ja in SD-ja, saj menijo, da je za nastali zaplet odgovorna vlada, ki bi se o odprtih vprašanjih morala uskladiti s sindikati. V poslanski skupini SD-ja so dejali tudi, da ne želijo prevzeti odgovornosti za nastali položaj, zato se bodo glasovanja o sklepu vzdržali. Sklep je sicer, kljub sprejetju, po odločitvi sindikatov postal brezpredmeten.

Vlada: Sindikati ogrožajo tudi investicije v zdravstvu
Iz urada vlade za komuniciranje še naprej opozarjajo na negativne posledice morebitnega referenduma. Poleg oteženega sofinanciranja šolskega in dijaškega prevoza, malic, kulturnih zavodov so na seznam škodljivih posledic dodali še težave s financiranjem investicij ministrstva za zdravje. Med drugim gradnjo nove urgence v Ljubljani, novega onkološkega oddelka v Mariboru in obnovo hematološkega oddelka v Ljubljani.

Poslanci podpirajo poroštvo za Teš 6
Poslanci so, na pobudo koalicije, razpravljali tudi o ratifikaciji 440 milijonov evrov vredne poroštvene pogodbe med Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Poslanci so z 53 glasovi za in z dvema proti potrdili zakon o ratifikaciji poroštvene pogodbe.

Ratifikacijo so podprle koalicijske stranke, tudi NSi, ki je zakonu o državnem poroštvu ostro nasprotovala. Predlog so prav tako podpirali tudi v SD-ju, medtem ko so v PS-ju napovedali, da mu ne bodo nasprotovali. Država bo tako jamčila za 440 milijonov evrov posojila EIB-ja, če bo Teš izpolnil določene pogoje, med drugim tako cena projekta ne sme preseči 1,3 milijarde evrov.

Podpora tudi noveli zakona o igrah na srečo
Koalicijske poslanske skupine so predlagale tudi razpravo o noveli zakona o igrah na srečo. Menijo namreč, da bi bil nadzor nad prirejanjem iger na srečo bistveno otežen, če zakona ne bodo sprejeli še letos, kar bi imelo tudi finančne posledice. Novelo so poslanci potrdili z 62 glasovi za in z osmimi proti.

Ob predstavitvi novele je državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič dejal, da ta prenaša nadzor nad prirejanjem iger na srečo na davčno upravo, s tem pa ukinja urad za nadzor prirejanja iger na srečo, s čimer se obetajo prihranki in racionalizacija javnih sredstev.

Predlagano novelo so podprli koalicijski poslanci, pri čemer je poslanec NSi-ja Jože Horvat opozoril na negativne posledice, ki jih igranje iger na srečo lahko povzroči posameznikom, in pozval davčno upravo, naj z novo organizacijo izboljša nadzor nad tem vidikom iger.

V SD-ju pa so predlagani noveli nasprotovali, saj so mnenja, da bi moral nadzor opravljati samostojen in neodvisen organ. S predlagano ureditvijo, kjer je del nadzora v pristojnosti Dursa, del pa v pristojnosti ministrstva za finance, se nepreglednost po mnenju poslancev SD-ja le še povečuje.