Za razpravo je na voljo dobrih šest ur in pol. Foto: BoBo
Za razpravo je na voljo dobrih šest ur in pol. Foto: BoBo
Zakonsko reševanje otroške srčne kirurgije
Zaposlovanje tujih zdravnikov postalo pravno mogoče

Proti zakonu so glasovali poslanci SNS-a in Levice. V obeh poslanskih skupinah so predlaganim dopolnitvam zakona med drugim očitali razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Poslanci SDS-a so se pri glasovanju vzdržali.

Z dopolnitvami zakona bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov. Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku in tudi vso medicinsko dokumentacijo bolnikov dostopno v slovenskem jeziku.

Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja.

Dopolnitve zakona bodo začele veljati dan po objavi v Uradnem listu.

Reševanje otroške kardiologije
S tem zakonom se rešuje kadrovska težava na področju otroške kardiologije Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je z odhodom več domačih otroških kardiologov v kratkem času ostala praktično brez lastnih tovrstnih strokovnjakov. Tako so našli tuje zdravnike, med njimi enega iz ZDA, ki bi delovali v UKC-ju oz. novoustanovljenem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in tudi pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji. A trenutna zakonodaja za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU-ja, predvideva precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji.

Službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike sta se v ponedeljek pridružila dva otroška kardiologa iz tujine. A ker dopolnitve zakona še ne veljajo, še nista bila neposredno vpeta v delo z bolniki, ampak jima bo to omogočeno po uveljavitvi dopolnitev zakona. Sta pa omenjena zdravnika že na voljo za konzultacije domačim zdravnikom.

Gre za prvi sprejeti zakon v tem sklicu DZ-ja, dopolnitve zakona pa je pripravila vlada v odhajanju.

SDS: "Zadnji žebelj v krsto zdravstva"
Poslanka SDS-a Jelka Godec je opozorila, da se glede na izjave premierja v odhodu Mira Cerarja, da sta bili pod njegovo vlado sprejeti dve tretjini zdravstvene reforme, očitno sprejema še zadnja tretjina, ki pa bo po njenem mnenju pomenila "zadnji žebelj v krsto slovenskega zdravstva".

Opozorila je na nevarnost dopolnitev zakona v smislu razkroja javnega zdravstva. Glede vprašanja podpore spremembam zakona je dejala, naj takšen zakon sprejme tisti, ki je za to odgovoren, medtem ko so v SDS-u pripravili predlog dopolnila, s katerim bi dali večjo pristojnost direktorju javnega zavoda, da bi lahko v večji meri privabil zdravnike iz tujine.

Peterica strank na istem bregu
Jože Lenart
iz LMŠ-ja je predlog sprememb zakona označil za gasilski ukrep za požar v zdravstvu, ki bo slej ali prej ponovno vzniknil, saj tli na več ravneh. Zato se je po njegovem mnenju treba sistemsko lotiti težav v zdravstvu. Vseeno nameravajo predlog zakona podpreti.

Po mnenju poslanca SD-ja Soniboja Knežaka je položaj na področju otroške kardiologije takšen, da potrebujemo dopolnitve zakona, čeprav gre za rešilno bilko. Po njegovem mnenju gredo rešitve v zakonu v pravo smer, čeprav si želijo, da novela ne bi bila potrebna.

Poslanka SMC-ja Janja Sluga je napovedala podporo zakonskim spremembam. Kot je dejala, je agonija pomanjkanja kadra v zdravstvu velik problem. Glede pomanjkanja kadrov na področju otroške srčne kirurgije po njenem mnenju plače kirurgov ne morejo biti razlog za vse težave, niti za to, da je UKC praktično ostal brez svojih strokovnjakov na tem področju.

Predlog bodo podprli tudi v SAB-u. Poslanec Vojko Starović je povedal, da je nujno poskrbeti za otroke s srčno napako. "Če moramo za to nujno najeti tuje strokovnjake, je treba spremeniti pravila," je dejal in dodal, da gasilski ukrep podpirajo le zato, ker je to dober za slovenske otroke in njihove starše.

Tudi v DeSUS-u obljubljajo soglasno podporo zakonu, saj gre po besedah Roberta Polnarja za "nujnost, ki ji ni mogoče nasprotovati". Po njegovem mnenju se preveč ukvarjajo s specifiko sredstev, namesto z bistvenostjo cilja - omogočiti pomoč državljanom, ki jo potrebujejo.

Opozarjajo na negativne posledice
Poslanka Levice Violeta Tomić meni, da predlog novele problemov v slovenskem zdravstvu ne rešuje, ampak jih le obhaja. Opozorila je, da je zakon napisan univerzalno za celoten terciar, ne le za otroško kardiologijo in srčno kirurgijo, zato je po njenem mnenju vprašanje časa, kdaj bomo v časopisih brali o novih škandaloznih pogodbah s tujimi zdravniki.

V NSi-ju po napovedih Jerneja Vrtovca noveli ne bodo nasprotovali, a opozarjajo na nekatere možne negativne posledice. Po njegovem mnenju dopolnitve zakona vodijo v neenakopravno obravnavo domačih in evropskih zdravnikov v primerjavi z zdravniki iz tretjih držav, tako na področju komunikacije kot tudi pri plačilu. Tako se po njegovih besedah vzpostavlja dvotirni sistem, kar bi lahko slovenske strokovnjake še bolj spodbudilo k odhodu v tujino.

Zmaga Jelinčiča iz SNS-a pa vedno bolj obhaja občutek, da je zakon pisan za čez čas za celotno medicinsko področje, da bodo "tujci delali v Sloveniji in dobili krasno plačilo". Zato se sprašuje, zakaj se ne omogoči enako plačilo tudi za slovenske strokovnjake. Po njegovem mnenju gre za dopolnitve zakona, ki pomenijo začetek sesuvanja javnega zdravstva, zato jih ne bodo podprli.

Zakonsko reševanje otroške srčne kirurgije
Zaposlovanje tujih zdravnikov postalo pravno mogoče