RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO

Odbor DZ za kulturo je pripravil javno predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), ki je v parlamentarnem postopku že eno leto. LMŠ predlaga, da se število članov programskega sveta z zdajšnjih 29 zmanjša na 23. Pet članov bi imenoval DZ, dva predsednik republike, 16 pa civilna družba in strokovna javnost. Po zdajšnjem zakonu DZ imenuje 21 od 29 svetnikov. Tudi razpravljavci so večino pozornosti namenili številčnosti programskega sveta, njegovi interesni sestavi in načinu imenovanja svetnikov. Poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik je pri predstavitvi vsebine novele poudarila, da je RTV SLO zavezan javnosti, ne pa vladi ali politiki nasploh.

Ministrstvo noveli nasprotuje

V. d. generalne direktorice direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Uršula Menih Dokl je podprla zmanjšanje števila programskih svetnikov, se pa po njenem mnenju novela težave loteva le delno in ne rešuje širše problematike RTV SLO, zato je na direktoratu ne podpirajo.

Sekretar v kabinetu ministra za kulturo Miro Petek je dejal, da zavlačevanje z obravnavo novele kaže na neresnost in nedorečenost njihove pobude. Po njegovih besedah bi morale zakonodajne spremembe v nasprotju z zdajšnjim stanjem na RTV SLO prinesti celovito in zaupanja vredno informiranje javnosti. Nedorečenost je zakonskemu predlogu LMŠ-ja očital tudi poslanec SDS-a Jožef Lenart.

LMŠ za manj svetnikov

Kadunc: Naj bo javna, ne državna RTV

Bivši generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO
Bivši generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO

Suzana Žilič Fišer, ki vodi inštitut za medijsko komunikacijo na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, je opozorila, da izločitev politike iz imenovanja programskih svetnikov ne bo dovolj, če del civilne družbe in strokovne javnosti deluje kot podaljšek politike. Nekdanji generalni direktor zavoda Igor Kadunc pa je posvaril pred zakonodajnimi spremembami, ki bi RTV SLO spremenile iz javne v državno radiotelevizijo.
Dolgoletni novinar in urednik na radioteleviziji Zoran Medved je kot primer dobre prakse navedel britanski BBC. Po njegovem mnenju bi bilo smiselno združiti pristojnosti programskega in nadzornega sveta v enoten svet zavoda, katerega člane bi volili po elektorskem sistemu. Programska svetnica Jelka Stergel pa je opozorila na težavo razmerja med programskim in nadzornim svetom, ki se kaže pri usklajevanju programskega in finančnega načrta zavoda.

Predsednica sveta delavcev RTV SLO Petra Bezjak Cirman se je zavzela za zmanjšanje števila programskih svetnikov in zmanjšanje vpliva politike na njihovo imenovanje ter za večjo zastopanost zaposlenih v svetu. Temu je pritrdila tudi predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik. Po njenih besedah bi moralo biti imenovanje svetnikov z vidika odnosa med novinarstvom in politiko popolnoma v domeni civilne družbe in strokovne javnosti. Odgovornost novinarja do javnosti je nad njegovo odgovornostjo do delodajalca ali do oblasti, je poudarila Potočnikova.

Da zdajšnji zakon omogoča prevelik vpliv politike na RTV SLO, je menila tudi nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina. Je pa opozorila, da delna sprememba zakona o RTV SLO, ki bi posegla le v nekaj členov, ne bi prinesla celovite prenove zakona, kar mora biti cilj zakonodajalca.

Milosavljević: Podoben organ na BBC-ju ima le 14 članov

Marko Milosavljević. Foto: BoBo
Marko Milosavljević. Foto: BoBo

Marko Milosavljević s katedre za novinarstvo na ljubljanski fakulteti za družbene vede je prav tako poudaril potrebo po depolitizaciji programskega sveta in zmanjšanju števila svetnikov. Spomnil je, da ima podoben organ na BBC-ju le 14 članov. Opozoril je tudi, da se s finančnimi in pravnimi težavami ne spoprijema le RTV SLO, ampak enako usodo deli celotni slovenski medijski prostor. Zato se je zavzel za celovito prenovo vse področne zakonodaje.

Zdajšnji generalni direktor RTV-ja Andrej Grah Whatmough je dejal, da bi manjše število programskih svetnikov verjetno racionaliziralo delo tega pomembnega organa, nikakor pa ne bi rešilo vseh ključnih težav zavoda. Poslanka SDS-a Mojca Škrinjar se je izrekla proti izločitvi politike iz imenovanja programskih svetnikov, saj so po njenih besedah poslanci predstavniki ljudstva oziroma javnosti.

Zdajšnji generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Zdajšnji generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Za izločitev politike iz imenovanja programskih svetnikov pa se je zavzela poslanka Levice in predsednica odbora DZ-ja za kulturo Violeta Tomić. Po njenem mnenju je poseganje politike v RTV SLO recept za katastrofo, ki poslabšuje tako programske vsebine kot položaj zaposlenih.