Nepovezana poslanka Janja Sluga. Foto: BoBo
Nepovezana poslanka Janja Sluga. Foto: BoBo

K predlogu so podpise prispevale poslanske skupine LMŠ, SAB, SD in NP, podpira pa ga tudi Levica, je zatrdila nepovezana poslanka Janja Sluga. Kot je na novinarski konferenci v Celju povedala vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NP), si težko predstavlja, da bi koalicija tik pred parlamentarnimi volitvami glasovala proti.

Po njenih besedah je to nadgradnja majske verzije predloga zakona o sanaciji Celjske kotline, ki zasleduje načelo, da onesnaženje plača onesnaževalec. Tako pričakuje, da bo Cinkarna Celje, s katero po njenih navedbah pri pripravi predloga niso sodelovali, plačala sanacijo območja stare Cinkarne, kar bo po njeni oceni stalo 16 milijonov evrov. Celotna sanacija Celjske kotline pa naj bi stala okoli 25 milijonov evrov, v ta znesek je vključena tudi zamenjava onesnažene zemljine pri celjskih vrtcih, ki še poteka.

Onesnaženje naj plača onesnaževalec. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Onesnaženje naj plača onesnaževalec. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Po predlogu zakona ukrepi zajemajo površine celjskih šol in površine, na katerih se zadržujejo otroci, v načrtu je humanitarni monitoring otrok od prvega do devetega leta starosti, ureditev visokih gred za vrtnarjenje ter ureditev vodotokov Hudinje in Voglajne z razlivnim območjem.
Direktorica celjskega inštituta za okolje in prostor Cvetka Ribarič Lasnik je spomnila, da so bile prve analize tal celjske kotline narejene že leta 1987, od takrat pa do danes se za izboljšanje razmer ni naredilo skoraj nič, razen zamenjave zemljine pri celjskih vrtcih. Ocenila je tudi, da je največja težava celjske kotline onesnaženost s težkimi kovinami.

"Država mora zadeve vzeti v svoje roke in narediti sanacijo celjske kotline. Pri tem morata obstajati politična volja in konsenz politike ter gospodarstva," je še dejala Cvetka Ribarič Lasnik.

Nekdanji okoljski minister in predsednik stranke Z.Dej Jure Leben je menil, da je treba predlog zakona o sanaciji Celjske kotline podpreti, saj bi bil tako vsak naslednji okoljski minister prisiljen najti sredstva za sanacijo.

Zavzel se je tudi za dvig operativnosti na okoljskem ministrstvu ter ocenil, da se je treba s problemom ukvarjati in ga ne prenašati iz leta v leto.

Zakon o sanaciji Celjske kotline
Se Celjski kotlini obeta sanacija?