Na covidni intenzivni terapiji UKC-ja Ljubljana je 80 odstotkov necepljenih. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Na covidni intenzivni terapiji UKC-ja Ljubljana je 80 odstotkov necepljenih. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Vlada je razpravljala o predlogih strokovne svetovalne skupine o manjših dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni. Odločitev ni sprejela, se pa v ozadju pripravljajo izhodišča, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Pri tem "poskušajo slediti" usmeritvam stroke, tako epidemiološke kot posvetovalne skupine.

Najprej bo treba nadgraditi priporočilo in okrepiti izvajanje ukrepa dela od doma. Doseči moramo vsaj 50-odstotno razširjenost dela od doma, je dejal Poklukar, in pozval, naj tako ravnajo vsi, ki lahko.

V pripravi so ukrepi, vezani na praznična zbiranja in sejme. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
V pripravi so ukrepi, vezani na praznična zbiranja in sejme. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Treba bo tudi bolje omejevati t. i. mehurčke v osnovnem šolstvu in predšolskem varstvu. Poskrbeti je treba, da se otroci iz različnih skupin ne družijo.

Vlada je razpravljala tudi o ukrepih, vezanih na druženja in sejme ob prihajajočih praznikih. Vsebine Poklukar ni razkril. Je pa dejal, da so epidemične razmere skrajno resne, kakršnega koli vzpona okužb si ne moremo privoščiti. Vlada si bo prizadevala za to, da bodo zbiranja in sejmi do neke mere dopustni, ampak "skrajno pod nadzorom" in ob upoštevanju ukrepov.

Minister je opozoril tudi na zaostreno situacijo v covidnih bolnišnicah, predvsem na oddelkih intenzivne nege. Kot je znano, je največja težava bolnišnic pomanjkanje kadra. "V teh dneh se pogovarjamo s sosednjimi državami, predvsem Italijo in Hrvaško, da bi nam morda priskočili na pomoč s kadrom, ki je usposobljen za delo v enotah intenzivne terapije," je pojasnil. Ob tem je izrazil upanje, da bodo pogovori uspešni.

Poklukar je sicer v torek ob robu vladnega obiska v Pomurju dejal, da se z epidemiologi in študentskimi organizacijami pogovarjajo tudi o možnosti uvedbe aplikacije Ostani zdrav za vstop v učilnice fakultet.

Kaj je predlagala strokovna skupina

Vodja strokovne skupine, infektologija Mateja Logar, je še pred sejo vlade za novinarje podala nekaj informacij o predlogih. Skupina je vladi predlagala uvedbo poostrenega inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu, saj je v tem sektorju opaziti slabo preverjanje epidemioloških ukrepov. Potniki v javnem potniškem prometu morajo nositi kirurške zaščitne maske ali maske tipa FFP2. Izpolnjevati morajo tudi PCT-pogoj, izjema so mlajši od 12 let in dijaki. Podala je zgoraj omenjeno priporočilo o mehurčkih v vrtcih in osnovnih šolah, kot razlog je navedla možnost prenosa koronavirusa z okuženih otrok na njihove stare starše.

Jereb: Smo že daleč čez rob zmogljivosti

Infekcijska klinika. Foto: Matej Povše
Infekcijska klinika. Foto: Matej Povše

Ljubljanski klinični center je na novinarski konferenci predstavil tamkajšnje stanje.

"Zasedenost postelj je kar velika, nismo sicer še čisto na koncu, imam vtis, da se zadnje dni zadeve umirjajo, govorim seveda za navadne bolniške postelje. Vedno več je necepljenih, ki potem potrebujejo tudi nadaljevanje terapije na intenzivni negi," je v izjavi za javnost povedala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Odstotek necepljenih, ki potrebujejo pomoč bolnišnice, se tako v zadnjih dneh povečuje.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

"Glede na nakazano zniževanje števila novookuženih v državi upamo, da se razmere izboljšujejo in da vidimo luč na koncu predora, čeprav moram reči, da so razmere na intenzivnih oddelkih v državi in tudi UKC-ju Ljubljana še vedno kritične, število bolnikov na intenzivnih oddelkih žal še vedno raste," pa je povedal vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb.

Po njegovih besedah se nikakor ne more strinjati z oceno, da smo na robu, pač pa smo "daleč čez zmogljivosti ustrezne, varne, strokovno optimalne obravnave covidnih bolnikov, ki ležijo na oddelkih za intenzivno zdravljenje".

Na UKC-ju Ljubljana je po Jerebovih besedah danes 88 bolnikov, od tega 72 priklopljenih na naprave za mehansko predihavanje. Povprečna starost je 62 let, pri čemer je najmlajši bolnik na intenzivni negi star zgolj 31 let. V ljubljanskem UKC-ju je na intenzivnih covidnih oddelkih 80 odstotkov necepljenih, ta odstotek pa v zadnjih dneh celo narašča, podobno kot na navadnih oddelkih, je še navedel podatek.

Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona
Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona

Necepljeni polnijo intenzivne oddelke

"Ljudje se bojijo cepljenja, na drugi strani pa pozabljajo, da okužba in bolezen, predvsem pa kritična bolezen, vodi v številne zaplete in škodo. Res je smrtnost na naših covidnih oddelkih v primerjavi s svetom nekoliko nižja, pa vendarle umre 24 od 100 sprejetih bolnikov na intenzivne oddelke, brez naše pomoči pa bi umrli vsi," je pojasnil Jereb.

Poudaril je, da se ljudje cepljenja bojijo zaradi možnih zapletov, a pri zdravljenju bolnikov s covidom uporabljajo tudi 20 različnih zdravil in tudi vsa ta zdravila imajo potencialne škodljive stranske učinke in zaplete. Po drugi strani ljudje, ki se izogibajo cepljenja, pozabljajo, da lahko tudi sama bolezen vodi do številnih zapletov. Tudi pri tistih, ki bolezen prebolijo, opažajo številne posledice, nekatere prehodne, druge pa žal tudi trajne. Rehabilitacija bolnikov s težjim potekom bolezni traja več mesecev, tudi pol leta, je dejal.

"Popolnoma nerazumljivo je, da na intenzivne oddelke še vedno sprejemamo bolnike, stare 50, 60, 70, tudi 80 let, s sočasnimi kroničnimi boleznimi, ki niso cepljeni. Gre za popolno ignoranco, za malomaren odnos do svojega zdravja ter za popolno nepoznavanje problema, s katerim se soočamo," je bil neposreden Jereb, ob tem pa je znova pozval vse, ki se še niso cepili, naj vendarle storijo nekaj za svoje zdravje in se cepijo.

Epidemija je v razmahu in še vedno veljajo vsi ukrepi. "Maske, roke in vse to, kar mislim, da čisto vsak Slovenec zelo dobro pozna, čeprav si vsi ne želijo tega uporabljati. Še vedno je čas za cepljenje, za tiste, ki so bili cepljeni na začetku leta, priporočamo tretji odmerek," pa je sklenila Tatjana Lejko Zupanc.

Sorodna novica V Pivki zaradi velikega porasta okužb odpoved vseh prireditev

Prihaja novo peroralno zdravilo, regeneron deluje

Po besedah Tatjane Lejko Zupanc trenutno pričakujejo peroralno zdravilo molnupiravir, ki bo preventivno namenjeno bolnikom, ki še niso hospitalizirani. "Želimo si, da bi na ta način preprečili hospitalizacije in težek potek, v pripravi so protokoli, dogovoriti se je treba, na kakšen način in kdo bo zdravilo predpisoval," je povedala in dodala, da zdravilo še nima dovoljenja za promet v Sloveniji, zato se bo uporabljalo pod posebnimi pogoji in s podpisom bolnika, da se strinja.

To je prvo dejansko protivirusno zdravilo za covid-19. Zdravilo, ki je v obliki tablet, preprečuje razmnoževanje virusa, pomembno pa je, da se zdravljenje z njim začne čim prej, saj ga mora bolnik dobiti v prvih petih dneh, ko se pojavijo simptomi, je povedala Tatjana Lejko Zupanc.

Zdravilo je namenjeno bolnikom, ki jih najbolj ogroža težek potek bolezni. Med njimi je navedla vse, ki so starejši od 65 let, ljudi s kroničnimi boleznimi, med katerimi je posebej izpostavila bolnike s sladkorno boleznijo, pa tudi srčne bolnike, bolnike z motnjo imunskega sistema, revmatološke bolnike, bolnike z rakom, jetrne, ledvične bolnike. Zdravilo bo namenjeno tako necepljenim kot cepljenim bolnikom.

O uporabi druge preventivne terapije pri bolnikih, ki še niso hospitalizirani, t. i. koktajla monoklonskih protiteles regeneron, kar sicer ni uradno ime zdravila, je povedala: "Izkušnje so kar dobre, zelo malo bolnikov je po aplikaciji tega zdravila potrebovalo hospitalizacijo."

Kritične razmere na intenzivnih oddelkih

Pomanjkanje zdravstvenega osebja

"Situacija je res zahtevna, odgovorna in resna. Vsak dan se z veliko hitrostjo polnijo naše kapacitete, covidne bolniške postelje. Vsak dan vzpostavljamo in odpiramo nove oddelke za covidne bolnike, a druge bolezni se niso ustavile. Imamo tudi druge bolnike in zanje je treba poskrbeti, življenje teče dalje," pa je opozorila glavna medicinska sestra UKC-ja Ljubljana Zdenka Mrak. Največji izziv je po njenih besedah kadrovska zasedba, saj manjka osebja zdravstvene nege, na nekaterih specifičnih področjih pa tudi zdravnikov.

Po njenih besedah zadevo rešujejo z nadurnim delom, medicinske sestre pa so na pomoč poslali številni zdravstveni domovi in bolnišnice po Sloveniji, s štirimi ekipami pomaga tudi Slovenska vojska (SV).

"Vsak človek je gospodar svojega telesa in duha. Vsem spoštovanim državljankam in državljanom bi rekla, da imajo veliko moč pri obvladovanju našega stanja v Sloveniji, zato naj se vendarle odločijo za vse ukrepe, ki preprečujejo širjenje koronavirusa, vključno s cepljenjem," je pozvala tudi glavna medicinska sestra.

Decembra prvi odmerki molnupiravirja: za 21.600 odmerkov dobrih 13 milijonov

NIJZ je v sredo pojasnil, da pričakujejo prve odmerke zdravila proti covidu-19 molnupiravir v Sloveniji predvidoma na začetku decembra. Za nekaj več kot 13 milijonov evrov bo Slovenija naročila 21.600 terapevtskih odmerkov.

Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.
Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če se jemlje v zgodnjih fazah okužbe.

Izredno uporabo molnupiravirja, ki ga izdeluje podjetje Merck, je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila v petek. Kot je takrat poročala francoska tiskovna agencija AFP, pomeni to zdravilo prelomen korak v boju proti covidu-19. Študije namreč kažejo, da zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem za težji potek bolezni.

Zdravilo, ki za redno uporabo trenutno še ni odobreno v EU-ju, se lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19, je ob izredni odobritvi sporočila Ema. Protokol za uporabo tega protivirusnega zdravila v Sloveniji pripravlja klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Ema je sporočila, da Merckovih tablet proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. "Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki vplivajo na rast in razvoj plodu," je še navedla Ema.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V sredo 2668 okužb in 11 smrti

Po 7194 PCR-testih so potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom, kar je skoraj 1000 manj kot prejšnjo sredo, ko je bilo potrjenih 3665 okužb. Delež pozitivnih izvidov znaša 37,1 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 76.572 hitrih testov.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 1145 bolnikov, 286 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo 11 bolnikov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 2786, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 2019. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 42.559 aktivnih okužb.

Prejšnjo sredo je bilo opravljenih 9223 PCR-testov, delež pozitivnih izvidov je znašal 39,7 odstotka.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Odobrena sredstva za samotestiranje

Vlada je v sredo odločila o prerazporeditvi pravic porabe v okviru letošnjega finančnega načrta ministrstva za zdravje v višini 2,26 milijona evrov za plačilo računa Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz naslova vračila sredstev lekarnam za nakup HAG-testov za samotestiranje.