Janša je v obtožnici avstrijskega tožilstva predlagan kot priča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janša je v obtožnici avstrijskega tožilstva predlagan kot priča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Walter Wolf
Walter Wolf je med glavnimi osumljenci v zadevi Patria, vendar je tudi on vse obtožbe že večkrat zavrnil. Foto: MMC RTV SLO
Wolf in Riedl naj bi želela prikriti vpletenost Patrie v podkupovanje državnih uradnikov. Foto: MMC RTV SLO
SDS
"Če je kdorkoli v poslu z osemkolesniki prejel en sam evro podkupnine, mora za to odgovarjati pred zakonom," menijo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na avstrijsko obtožnico v zadevi Patria

Avstrijsko tožilstvo na Dunaju je nedavno vložilo obtožnico zoper glavne osumljence afere Patria v Avstriji. Prvoobtoženi je dunajski posrednik Patrie Wolfgang Riedl, drugoobtoženi pa podjetnik Walter Wolf. Med obtoženimi so še Hans-Peter Wilhelmer, Wolfgang C. L. Albrecht in Wilfried Karlhofer.

Medtem ko Wolfu očitajo ustanovitev kriminalne združbe, so očitki na račun Riedla precej obširnejši in segajo od utaje davkov pa vse do ustanovitve kriminalne združbe, poskusa prevare, izdajanja poslovnih skrivnosti in podkupovanja.

Riedl naj bi med drugim v sodelovanju z Wolfom, Reijem Niittynenom, Heikkijem Hulkkonenom ter Tuomasom Korpijem, trenutno obtoženimi v preiskavi finskih organov pregona, "zavestno in naklepno sodeloval kot sostorilec med postopkom pripravljanja javnega razpisa Republike Slovenije za nakup 135 oklepnih transportnih vozil 8 x 8".

Dobiček zagotovljen tudi Rotisu?
"Na še ne točno znan datum, v vsakem primeru pa po 1. januarju 2005 in pred 2. septembrom 2005", naj bi takratnemu premierju Janezu Janši prek njegovega posrednika Jožeta Zagožna, Janševega osebnega prijatelja, ponudil dogovor, po katerem naj bi bil lokalni zastopnik podjetja "Patria Vehicles Oy izbran po željah stranke SDS".

Po ponujenem dogovoru naj bi bilo zajamčeno, da javni razpis za nakup osemkolesnikov, ki je bil še v postopku priprave, ne bo prikrojen produktu neposrednega konkurenta Steyr in da bo znesek 900.000 evrov po dodelitvi posla Patrii izplačan Zagožnu ali njegovemu zaupniku.

S preplačilom lokalnemu partnerju Rotis d.o.o. za opravljene storitve naj bi bil zagotovljen tudi 5-odstotni dobiček, ki naj bi ga nato Ivan Črnkovič kot poslovodja družbe Rotis d.o.o. razdelil med Ivana Črnkoviča, Antona Krkoviča, Zagožna in premierjevo stranko SDS, "da bi državni uradnik države članice Evropske unije v nasprotju s svojimi dolžnostmi onemogočil pošten izbor ponudnika", za kar je bila njemu oziroma stranki SDS ponujena in obljubljena finančna korist v znesku 900.000 evrov, "ki je bila 15. februarja 2007 Zagožnu tudi izplačana".

V SDS-u so v odzivu na objavljene povzetke obtožnic na svoji spletni strani med drugim zapisali.
"SDS se ni nikoli niti posredno kakorkoli vpletala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za slovensko vojsko." Potrdili so, da so preiskovalci na Finskem našli računalniško predstavitev, "iz katere sledi, da so v Patrii dejansko razmišljali o tem, kako priti do takratnega predsednika vlade Janeza Janše in SDS-a. Drži pa tudi, da na isti predstavitvi piše, da imajo takratnega predsednika RS dr. Janeza Drnovška in bivšega predsednika vlade Antona Ropa že "pokritega" preko lobista Cekute."


Riedl in Wolf organizirala kriminalno združbo?
V obtožnici je še zapisano, da naj bi se Riedl in Wolf z Niittynenom, Hulkkonenom ter Korpijem ob še neznanem času v letu 2004 ali 2005 dogovorila, da bodo na prihodnjih javnih državnih razpisih za nabavo orožja, oklepnikov in druge vojaške opreme, z namenskimi, zlasti finančnimi izplačili zagotovili, da bodo pristojni nosilci odločitev, torej uradniki teh držav, opravljali svoje naloge v nasprotju s svojimi dolžnostmi, in sicer, da bodo onemogočali pošten in svoboden izbor ponudnikov na razpisih in oblikovali razpise v korist družbe Patria.

Poleg tega naj bi se dogovorili, da bodo prikrivali vpletenost Patrie v podkupovanje tako, da bodo za izplačila novačili druge osebe, ki bodo "prale" denar na svojih bančnih računih ali na bančnih računih povezanih podjetij. Za udeležbo na skorajšnjih javnih razpisih za nabavo oklepnih transportnih vozil na Hrvaškem, v Sloveniji in Kuvajtu naj bi tako ustanovili kriminalno združbo, ki jo je vodil Riedl.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je v prispevku Petre Bezjak za TV Dnevnik dejal: "Še vedno sem mneja, da je bil to transparenten posel. Bil je mednarodni razpis. Kaj se je dogajalo v ozadju težko komentiram, naj pravosodje opravi svoje."
V največji vadni stranki SD sodnih postopkov ne komentirajo, medtem ko v SLS-u in Zaresu pričakujejo, da bodo pristojni organi - domači in tuji - čim prej zaključili odprte postopke. Ker je avstrijska obtožnica, podobna slovenski, ki jo je spisla tožilka v odstopu Branka Zobec Hrastar, pa v Zaresu še ugotavljajo, da navedbe Zobec Hrastarejeve niso politični konstrukt.

Hkrati naj bi Riedl tudi pridobil kontaktne osebe in pripravil pogodbe, s katerimi naj bi podkupninam namenjene zneske navidezno nakazovali za realne posle, da bi prikrili resnične prejemnike sredstev.

Za zdaj vse temelji le na sumih in domnevah
Zagožen je za TV Slovenija zatrdil, da mu Riedl nikoli ni obljubil, ponudil ali izročil kakršnega koli denarja. V času, ko naj bi mu Riedl izročil denar, pa naj bi bil, kot zatrjuje, v Avstraliji. Tudi Riedl je zanikal, da bi se 15. februarja srečal z Zagožnom. Dodal je, da tudi sicer Zagožnu ni nikdar ponujal ali dajal denarja.

Avstrijsko državno tožilstvo predlaga izvedbo glavne obravnave pred deželnim sodiščem za kazenske zadeve na Dunaju in zaslišanje 16 prič, med katerimi so tudi Janša, Zagožen, Krkovič, Črnkovič, Jure Cekuta in glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist.

Janša je v obtožnici večkrat omenjen, a več kot to, da naj bi mu Riedl in Wolf leta 2005 enkrat med januarjem in septembrom prek Zagožna ponudila provizijo, tudi iz avstrijske obtožnice ni razvidno. Tudi to, da naj bi Riedl februarja 2007 prišel v Slovenijo in pri sebi imel 900.000 evrov, je predvsem sklepanje oziroma domneva, ki jo bo tožilstvo moralo še dokazati, poroča TV Slovenija.

Odzivi na avstrijsko obtožnico v zadevi Patria