Srečanje slovenskega in avstrijskega predsednika parlamenta

Predsednika parlamentov Slovenije in Avstrije Igor Zorčič in Wolfgang Sobotka sta se v Globasnici srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, predstavniki čezmejnega Geoparka Karavanke ter partnerskih občin Goriška Brda in Železna Kapla. V ospredju je bilo praznovanje 100. obletnice koroškega plebiscita.

"Verjetno vsi, tudi slovenska manjšina, največ upanj polagamo v namero trenutne koalicije, da uredi vprašanje manjšin, da se zadeva sistematično uredi v zakonu," je za Televizijo Slovenija dejal Zorčič. Predsednik avstrijskega državnega zbora je pritrdil, da je seveda treba zagotoviti denar in sprejeti prave zakone, "a odločilni so medsebojni odnosi, spoštovanje in zavedanje, da je dvojezičnost za tiste, ki tu živijo in odraščajo, prednost".

Tudi predstavniki slovenske narodne skupnosti so izrazili željo, da se pred 100. obletnico koroškega plebiscita zgodi napredek v manjšinskih vprašanjih. "Predvsem želimo izraziti, da v Evropi ni več večine in manjšine, ampak da so vsi narodi enakopravni. In v tem kontekstu je potrebno, da se seveda tudi manjšinska zaščita v državah temu primerno prilagodi in izboljša," je dejal predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik.

Ob navzočnosti avstrijske ministrice za turizem Elisabeth Köstinger so govorili tudi o čezmejnih turističnih projektih.