Načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije v zadevi Barovič je sprožilo tudi prijavo, ki se nanašajo na donacije Mestni občini Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije v zadevi Barovič je sprožilo tudi prijavo, ki se nanašajo na donacije Mestni občini Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Prijava se nanaša na donacije ljubljanski občini z vidika zakona o preprečevanju korupcije. O teh donacijah je sicer razpravljala tudi parlamentarna preiskovalna komisija o gradbenih poslih in zaslišala več direktorjev podjetij ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Janković je pred komisijo potrdil, da je večino donacij podjetjem predlagal sam, sporočil jim je tudi višino donacije, ki pa so jo nato določili skupaj z donatorjem. Sam sicer želi višje donacije, saj se mu zdi prav, da podjetja, ki ustvarjajo dobiček v Ljubljani, nekaj vrnejo mestu.

Barovič naj bi ravnal koruptivno
Protikorupcijska komisija, ki jo vodi Drago Kos, bo tako zdaj pregledala te donacije in podala načelno mnenje, ali početje župana ustreza sumom korupcije. V petek je sicer že objavila načelno mnenje o drugem primeru, ki se je nanašal na donacije občini.

Sporočila je, da je ravnanje župana, ki od gospodarske družbe zahteva, da s finančnimi sredstvi podpre projekte lokalne skupnosti, v zameno pa bo v upravnem postopku skupnost nastopila v korist gospodarske družbe, ustreza definiciji korupcije. Gre za trboveljskega župana Bogdana Baroviča in donacije podjetja Lafarge Cement občini Trbovlje.

"To je kup neresnic, laži in nepreverjenih dejstev. Vse to so dokazljive izmišljotine. Zanikam vse očitke o koruptivnosti," se je za MMC na načelno mnenje komisije odzval Barovič, sicer tudi poslanec SNS-a. Na vprašanje, ali niso očitki o spornih donacijah Lafargea podobni očitkom zoper ljubljanskega župana Jankovića in donacijam MOL-u, pa je odgovoril, da je to "najbolj bizarno in smešno". "Spoštujem Jankovića. Trudi se za občino. Vendar pri tolikih milijonih in nejasnostih sem zdaj jaz koruptiven, Janković pa ne," je dodal.