Kako bo PCT spremenil vsakdanjik

Odlok, ki ga je v soboto na dopisni seji sprejela vlada, določa, da je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) obvezen tako rekoč za skoraj vse javno življenje. PCT bo potreben tudi za obisk zdravnika, kadar ne gre za nujno ali življenje ogrožajoče stanje. "Oseba bo na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to spada med njune storitve, bo ta storitev tudi opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco," je pojasnjeval državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Združenje zdravstvenih zavodov je zato v ponedeljek ministrstvo za zdravje pozvalo k ponovnemu razmisleku glede odloka, saj bi ta lahko še dodatno poslabšal dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bi lahko vodilo v povečanje pritiska na urgentne centre in dežurne službe, je sporočil direktor združenja Marjan Pintar.

Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Minister za zdravje Janez Poklukar je v odgovoru na opozorila zagotovil, da bodo ne glede na uvedbo pogoja PCT za zdravstvene preglede vsi bolniki, ki potrebujejo nujno oskrbo, to tudi prejeli.

Pri tem je poudaril, da je stroka vedno ocenjevala nujnost primerov. "Za vsako stanje v zdravstvu oziroma njegovo oceno, ali gre za nujno ali ne, nujno poda stroka in tukaj pač stroka, ki ob vhodu v zdravstveni zavod spremlja protokol PCT, tudi oceni, kakšna je situacija oziroma potrebe po nadaljnjih zdravstvenih storitvah," je še dejal Poklukar.

Kaj vse je dokazilo?

Kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT se upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti.

Tudi kartonček, ki vsebuje vse potrebne podatke, je lahko ustrezno dokazilo.

Vsi potrošniki, ki niso prebolevniki ali cepljeni, morajo hitri antigenski test (HAG) opravljati na 48 ur ali PCR-test na 72 ur.

Kako bodo preverjali izpolnjevanje pogojev v zdravstvenih ustanovah?

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ob tem napovedujejo, da bodo dosledno upoštevali odlok. Ob tem so pojasnili, da pojem "nujna medicinska pomoč" ne opredeljuje le urgentnih stanj, ampak tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na poznejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje bolnika. "V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje bolnika," so zapisali in dodali, da bo zavod plačal testiranje za bolnike ob obisku nujne medicinske pomoči, vključno z ambulanto na psihiatriji, za onkološke paciente, bolnike na dializi in za bolnike z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno.

ŠOS: Študenti naj bodo izjema

V Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo, da se študentom, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki, z različnimi metodami testiranj omejuje dostopnost študija. Predlagajo, da se za študente določijo izjeme pri koriščenju subvencioniranega javnega potniškega prometa in prehrane tako, da za izpolnjevanje pogoja testiranja zadostuje redno tedensko samotestiranje.

V UKC-ju Ljubljana bo pri pacientih in obiskovalcih postopek potekal kot doslej, na vseh triažnih točkah, kjer zaposleni preverijo izpolnjevanje PCT-pogoja, je pojasnil koordinator cepljenja Peter Požun. Pozneje je za Slovensko tiskovno agencijo dodal, da bodo uporabniki storitev ob vhodu v vprašalniku morali navesti, ali pogoj PCT izpolnjujejo, in to tudi dokazati.

V Zdravstvenem domu Hrastnik bodo PCT-pogoj preverjali na vhodu v zdravstveni dom, je povedal direktor Gregor Pajić. Pogoj bo preverjala medicinska sestra, ki je že doslej sprejemala bolnike ob vstopu v zdravstveni dom. V zdravstvenih domovih Trbovlje in Kamnik bodo izpolnjevanje pogoja PCT preverjali na vhodu v zdravstveni dom. Jih pa ob tem skrbi, da se ne bi posledično povečal obisk pacientov v ambulantah nujne medicinske pomoči.

PCT razširjen, kako ga bodo preverjali

Da so v skladu z odlokom od srede dolžni ob prihodu v bolnišnico pri bolnikih preveriti izpolnjevanje pogoja, so navedli tudi v Splošni bolnišnici Izola. Naročenim pacientom, ki imajo pregled v njihovi bolnišnici in ne izpolnjujejo pogoja PCT, bodo omogočili izvedbo brezplačnega samotestiranja, ki bo veljal samo v prostorih bolnišnice v obdobju enega tedna.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati:

- mlajšim od 12 let,
- osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, 1., 2. ali 3. razred OŠ, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami;
- osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase;
- učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

V ZD Ptuj pogoja PCT ne bodo preverjali

V ZD Ptuj pa pogoja PCT ne bodo preverjali. Direktorica Metka Petek Uhan je poudarila, da bolnikom dostopa do zdravstvenih storitev ne nameravajo omejevati. Vsak uporabnik zdravstvenih storitev bo na vhodu v ZD izpolnil vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju. Bolnikom, za katere bodo ocenili, da so zdravi, bodo dovolili vstop v zdravstveni dom. Bolne ali take, ki bodo navedli, da so bili v rizičnem stiku, bodo pregledali v covidni ambulanti oziroma jih bodo napotili na test PCR.

Predložitev testa prav tako ni potrebna za osebe, mlajše od 12 let, in osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, so še dodali.

Paradoksalno je, da se z zahtevo po pogoju PCT omejuje tudi dostopnost do cepljenja proti covidu-19, ki ga ves čas izpostavljamo kot nujni pogoj za normalno delovanje družbe in države.

Marjan Pintar

Samotestiranje enkrat tedensko

Za učence zadnje triade in dijake, ki jim je omogočeno samotestiranje, bo to zadosten pogoj za opravljanje tudi obšolskih dejavnost. Medtem ko zaposleni v zasebnem in javnem sektorju, ki niso cepljeni ali prebolevniki, lahko za opravljanje svojega dela prav tako izvajajo enkrat tedensko nadzorovano samotestiranje, vendar jim ta test ne odpira vrat v preostali del javnega življenja. Ta test jim torej velja le za lastno službo, ne pa tudi za na primer vstop v sosednjo trgovino.

Preverjanje na samih vlakih

Odlok, ki ga je v soboto na dopisni seji sprejela vlada, določa, da je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) obvezen tudi na avtobusih in vlakih. Izjema so učenci in dijaki, ki se peljejo v šolo. Po odloku bodo preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT morale organizirati osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v nedeljo dejal, da "če se pogoj PCT lahko preverja povsod, se bo lahko preverjal tudi v okviru javnega potniškega prometa".

Sorodna novica Brez dokazila PCT skoraj nikamor, kritike delodajalcev in trgovcev

Na železnicah potnike že obveščajo o tem pogoju, ki ga bodo preverjali sprevodniki skupaj z vozovnico na vlakih, s čimer se želijo izogniti zamudam. Če potnik potrdila ne bo imel, ga bodo sprevodniki oz. vlakospremno osebje na to opozorili in ga prosili, naj izstopi na naslednji postaji. Za vse drugo so po besedah direktorice SŽ - Potniški promet Darje Kocjan pristojni inšpektorji. Poudarila je, da bodo vsi drugi higienski ukrepi veljali še naprej. Menijo, da se je obvezna uporaba mask izkazala za učinkovit ukrep.

Kako bo na avtobusih?

Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT bodo na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa opravljali njihovi kontrolorji in zdravstveni inšpektorat. "Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo na vpogled imel dokazila, da je cepljen, testiran oziroma je okužbo s koronavirusom prebolel, bo moral zapustiti avtobus. Če potnik tega ne bo upošteval, bo primer prevzela policija," je dejal direktor Peter Horvat. O tem bodo potnike obveščali z opozorilnimi nalepkami na postajališčih in pri vstopnih vratih na avtobusih ter na notranjih prikazovalnikih in zaslonih, so še sporočili z LPP-ja.

Trgovci s tehničnim blagom opozarjajo na neenakopraven položaj

"Trgovci s tehničnim blagom smo zaradi sprejetega odloka v primerjavi z živilskimi trgovinami postavljeni v neenakopraven konkurenčni položaj. Če želimo vsaj nekoliko bolj izravnati konkurenčni položaj, predlagamo, da se izjeme v živilskih trgovinah omejijo pri prodaji asortimana, ki ne spada med živila in pijačo," pa opozarjajo člani sekcije trgovcev s tehničnim blagom, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Pred jutrišnjo uvedbo poostrenih ukrepov

Izpolnjevanje pogoja PCT bodo od srede preverjala tudi sodišča

Pogoj PCT bo veljal tudi na sodiščih, in sicer za vse uporabnike storitev ali udeležene oz. prisotne pri izvajanju dejavnosti na sodiščih, so navedli na vrhovnem sodišču. Tako zaposlenim in tudi vsem drugim osebam, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, bodo od srede vstop v prostore sodišča zavrnili, so opozorili. O procesnih posledicah neudeležbe stranke oziroma drugega udeleženca postopka pri izvedbi procesnega dejanja zaradi zavrnitve vstopa ob neizpolnjevanju pogoja PCT bo odločal sodnik v konkretni zadevi, so še zapisali.

Na stališče vrhovnega sodišča se je odzvala organizacija Pravna mreža za varstvo demokracije. Piše, da ukrepi, kot so predlagani, nimajo zakonske podlage ter čezmerno posegajo v ustavno zagotovljeno pravico do poštenega sojenja. Temeljna težava je v tem, da je izpolnjevanje pogoja zahtevano tudi od "uporabnikov sodišča".

 Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Največji problem se bo pokazal pri osebah, ki nimajo interesa sodelovati v postopku. Pogoj PCT pomeni ne samo čezmernega posega v pravico do poštenega sojenja tiste osebe, ki zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT ne bo smela na sodišče (npr. obtoženec), ampak tudi v pravice oseb, ki bodo izpolnjevale pogoj PCT in bodo zato lahko prišle na sodišče (npr. stranka), a kateri drug pomemben udeleženec postopka ne bo izpolnjeval pogoja PCT in ne bo smel na sodišče (npr. priča)," so opozorili in dodali, da bi bilo, glede na trk dveh tako pomembnih pravic, kot sta pravica do poštenega sojenja in pravica do zdravja, treba iskati bolj sorazmerne rešitve.

Takšna ureditev bo imela za izvajanje pravice do poštenega sojenja hujše posledice, kot bi ga imelo obvezno cepljenje, še menijo v Pravni mreži.

Foto: MMC RTV SLO/Petrol
Foto: MMC RTV SLO/Petrol

Petrol bo pogoj PCT preverjal pred točenjem goriva

Na Petrolovih bencinskih črpalkah bodo izvajanje pregleda izpolnjevanja pogoja PCT pri strankah preverjali pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno. "Točenje goriva bo na vsakem točilnem mestu tehnično onemogočeno pred potrditvijo izpolnjevanja pogoja PCT," so pojasnili v družbi, kjer zaradi ukrepa pričakujejo tudi čakalne vrste. Po točenju pa bodo plačilo lahko izvedli v prodajalni, so pojasnili na Petrolu.

Še vedno bo omogočeno brezstično plačevanje, brez vstopa v prodajalno, in sicer z neposrednim plačilom pri točilnem mestu z aplikacijo Na poti, z mobilno denarnico mBills, s plačilnimi karticami prek Petromatov.

V družbi sicer menijo, da se bencinski servisi ne morejo primerjati z drugimi trgovinskimi podjetji oz. prodajalnami.

Od srede pravilo PCT skoraj povsod

Izjem skoraj ni

Od srede bo torej za vstop v vse gostinske lokala, neživilske trgovine, nakupovalna središča, bencinske servise, pošte, banke, knjižnice, verske objekte in druge javne prostore treba imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali negativen test, ki ne sme biti starejši od 48 (hitri) ali 72 ur (PCR). Brez tega pogoja bo torej možen vstop le v tiste živilske trgovine in lekarne, ki niso del trgovskih središč.

Zaščitne maske

Uporaba zaščitne maske ostaja obvezna v zaprtih javnih prostorih in tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje. Maska ni obvezna na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Prav tako maske niso zapovedane za govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah, za osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena.