Po predlogu opozicijskih poslanskih skupin naj bi se v prihodnosti upoštevalo le tiste glasovnice, prispele po pošti, ki bi prispele na dan volitev do 19. ure. Foto: RTV SLO
Po predlogu opozicijskih poslanskih skupin naj bi se v prihodnosti upoštevalo le tiste glasovnice, prispele po pošti, ki bi prispele na dan volitev do 19. ure. Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Zadnje predsedniške volitve so zaradi poslanih praznih glasovnic na naslove iz evidence državljanov s prebivališčem v tujini, vzbudile pomisleke o regularnosti. Foto: EPA
Gregor Virant
Minister za javno upravo gregor Virant je prepričan, da z glasovanjem po pošti v času predsedniških volitev, ni bilo nič narobe. Foto: RTV SLO
Opozicija za spremembo volilnega sistema

Opozicija meni, da bi spremembe odpravile nekatere pomanjkljivosti in nedorečenosti veljavne zakonodaje. Predlagatelji trdijo, da ne spreminjajo volilnega sistema, ampak le predlagajo spremembe, ki so nujne tako zaradi dveh odločb vrhovnega sodišča kot zaradi slabih izkušenj z zadnjih predsedniških volitev.

Prvopodpisani Jožef Školč (LDS) je predlog sprememb pojasnil z besedami, da vsake volitve odprejo vprašanja in pokažejo na področja, kjer veljavni predpisi niso dovolj natančni, ali pa sprožijo dvom o izidu glasovanja.

Boj proti "inflaciji volivcev"
Sašo Peče (SNS) meni, da so zadnje volitve zaradi odločitve DVK-ja, da vsem volivcem iz evidence v tujini pošlje volilno karto in glasovnico, povzročile "inflacijo volivcev". Opozicijski poslanci so zato mnenja, da je treba način glasovanja natančneje določiti. Slovenski državljani, ki živijo v tujini, bi lahko glasovali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, željo po glasovanju po pošti pa bi morali sporočiti DVK-ju. Zakon naj ne bi več dovoljeval pošiljanja praznih glasovnic po pošti.

Glasovanje po pošti se konča hkrati z volitvami
Volilne karte bi morale biti potrjene in podpisane, podpis pa bi morali volivci overiti, saj po besedah Darje Lavtižar Bebler (SD) "volitve niso sodelovanje v nagradni igri". Glasovanje po pošti bi se opravilo pred dnevom volitev, upoštevale pa bi se le glasovnice, prispele na dan glasovanja do 19. ure. Ta predlog naj bi veljal tudi za glasovanje po pošti znotraj države, kar bi po mnenju predlagalcev odpravilo tudi neskladje, ki ga je ustavno sodišče ugotovilo po zadnjih lokalnih volitvah.

Volilni odbori morajo biti nepristranski
Opozicija predlaga tudi spremembe glede sestave volilnih odborov. Njihov predlog naj bi odpravil neskladje glede enakosti volilne pravice, ki ga je po lokalnih volitvah prav tako ugotovilo ustavno sodišče. To pomeni, da morajo biti vsi kandidati v volilnih odborih obravnavani enakopravno in nepristransko. Po predlogu opozicije to pomeni, da član volilnega odbora ne more biti nekdo, ki je s kandidatom iz iste volilne enote v sorodu.

Predlog sprememb volilne zakonodaje so vložili poslanci SD-ja, LDS-a, stranke Zares, SNS-a in samostojni poslanec Slavko Gaber.

Virant: Glasovanje po pošti je bilo korektno
Predlog opozicijskih poslancev je že komentiral minister za javno upravo Gregor Virant, ki meni, da je bilo letošnje glasovanje po pošti kljub strahovom korektno. Ministru se zdi težaven predlog, da bi morale glasovnice po pošti prispeti na dan volitev do 19. ure, saj je ustavno sodišče izdalo odločbo, naj se ta rok celo podaljša. Sprememba zakonodaje bi bila tako v neskladju z ustavo.

Opozicija za spremembo volilnega sistema