Predsednik milijardne države se rokuje s predsednikom milijonske. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik milijardne države se rokuje s predsednikom milijonske. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Visokega indijskega gosta je Pahor najprej sprejel z vojaškimi častmi, nato sta položila venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Zatem sta se pogovorila na štiri oči, del pogovora pa povzela na novinarski konferenci.

Izrazila sta zavezanost h krepitvi vsestranskega sodelovanja in prijateljstva med državama, globalnega partnerstva in pripadnost multilaterizmu.

Pahor je poudaril, da je Indija ob tem, da je ena največjih držav na svetu, tudi ena najštevilčnejših demokracij na svetu, kjer veljata vladavina prava in skrb za človekove pravice in kot taka predstavlja zgled drugim.

Po besedah Pahorja sta pregledala dvostransko in večstransko sodelovanje med državama, pri tem pa potrdila pripadnost multilaterizmu – ki sicer potrebuje predvidljive spremembe – kot tistem, ki predstavlja varno okolje za človeštvo, da lahko v njem rešuje najobčutljivejše in najpomembnejše izzive, od podnebnih sprememb do terorizma.

Predsednika sta v izjavi po srečanju poudarila tudi pomen krepitve gospodarskih odnosov med državama, pri čemer je Pahor povedal, da gospodarska menjava znaša okoli pol milijarde evrov in dosega 30-odstotno rast.

Lanska blagovna menjava med Slovenijo in Indijo največja v zadnjih petih letih

Kovind se je zatem srečal s predsednikom vlade Marjanom Šarcem na Ljubljanskem gradu. Vodenemu ogledu gradu je sledilo delovno kosilo.

Popoldne se je indijski predsednik srečal še s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, nato pa sta skupaj s predsednikom Pahorjem odprla slovensko-indijski poslovni forum. Pred sedežem Mednarodnega centra za promocijo podjetij v Parku prijateljstva sta nato odkrila klopco prijateljstva.

V uradu predsednika republike v prvem uradnem obisku indijskega predsednika vidijo odlično priložnost za dodaten zagon že tako dobrih odnosov med državama in za poglobitev političnega dialoga ter gospodarskega sodelovanja. Namen obiska je pregled dozdajšnjega sodelovanja med državama in identifikacija možnosti za nadaljnjo poglobitev odnosov, predvsem gospodarskih.

Indija je za Kitajsko in Južno Korejo tretja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Vrednost blagovne menjave v letu 2018 je bila največja v obdobju zadnjih pet let, in sicer je znašala 361 milijonov evrov.

Slovenija ima dva milijona prebivalcev, Indija pa 1,4 milijarde.

Slovensko-indijski poslovni forum, ki ga je danes gostil GZS, je ponudil priložnosti za poglobitev in tkanje novih poslovnih vezi. Priložnosti je ogromno, med drugim v logistiki, infrastrukturi, avtomobilski industriji in turizmu. Da je priložnosti za gospodarstvo sodelovanje še veliko, sta poudarila tudi predsednika obeh držav.

Na obisku predsednik Indije