Predsedniki LMŠ-ja, SAB-a, SMC-ja, SD-ja in DeSUS-a so podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
Predsedniki LMŠ-ja, SAB-a, SMC-ja, SD-ja in DeSUS-a so podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
Podpisani partnerski sporazum je usklajen tudi z Levico. Foto: BoBo
Kandidati za ministre v Šarčevi vladi. Foto: BoBo
LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB podpisali koalicijsko pogodbo

"Tudi v tej koaliciji bo včasih tesno, ker nas je nekoliko več," je podpis koalicijske pogodbe oziroma partnerskega sporazuma v polnih prostorih stranke LMŠ v uvodu komentiral Marjan Šarec. "Peterica strank se je odločila, da želi narediti nekaj dobrega za Slovenijo. Za nami sta več kot dva meseca trdega dela, v tem času je bilo veliko naporov in usklajevanj, katerih rezultat je podpis tega partnerskega sporazuma. To me zelo veseli, zahvaljujem se predsednikom za trud in konstruktivno držo."

"Vsak, ki se je odločil za sodelovanje, si zasluži priznanje"
Šarec je dejal, da v zadnjih dneh lahko veliko poslušamo o zadržkih, slabih scenarijih, ministrih, ki niso dobri, in dodal, da bi sam zadevo obrnil drugače: "Vsak, ki je zbral voljo in pogum, da se je odločil za vstop v vlado, da se je dal na listo za ministra, in vsak, ki se je odločil za sodelovanje z vlado, si zasluži priznanje." "Sploh v časih, ko takoj vse dajemo v nič," je dodal.
"Menim, da bomo kljub naporom, ki nas čakajo in ne bodo lahki, naredili dobro za Slovenijo in da ima vsak izmed nas iskren namen. Različna mnenja pa so za demokracijo nekaj običajnega," je povedal Šarec. "Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna," je poudaril.
Glede kandidatov za ministre in ministrice je Šarec izpostavil dvoličnost komentarjev: "Nekateri pravijo, da gre za rekonstrukcijo starih obrazov, nove obraze pa kritizirajo, češ da so nepoznani." Poudaril je še, da so predsedniki petih strank podpisali partnerski sporazum, s katerim se je uskladila tudi Levica. Na vprašanje, ali bo Levica imela državnega sekretarja, je odgovoril, da bodo v prihodnjih dneh našli rešitev, ki bo operativna in učinkovita.
Na kritiko, da dosedanja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman s Šarčevo vlado ni hotela sodelovati, kar koalicijska stranka naj ne bi bila finančno vzdržna, je Šarec dejal, da je Vraničar Ermanova z njimi želela sodelovati, a da so se po očitkih o rekonstrukciji odločili, da bodo v LMŠ-ju ponudili svoje kandidate. "Menim, da bomo kljub naporom, ki nas čakajo in ne bodo lahki, naredili dobro za Slovenijo in da ima vsak izmed nas iskren namen. Različna mnenja pa so za demokracijo nekaj običajnega," je povedal Šarec. "Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna," je poudaril.

Alenka Bratušek je po podpisu sporazuma dejala, da koaliciji želi veliko uspehov pri reševanju države. Komentirala je tudi Šarčeva kandidata za ministra za zdravje in gospodarstvo: "Oba sta iz stranke predsednika vlade in mislim, da je prav, da so resorja vzeli pod svoje okrilje. Si pa sama želim oba kandidata srečati in slišati njuno vizijo zdravstva in javnih financ." Dodala je še, da je Samo Fakin že napovedal, da bo v zdravstvo potreben velik finančni vložek, zato je pomembno, da ta dva resorja delata z roko v roki.

Predsednik DZ-ja Dejan Židan in bodoči kandidat za zunanjega ministra Miro Cerar sta poudarila, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za prijateljske odnose s Hrvaško, a hkrati vztrajala pri spoštovanju vladavine prava oz. mednarodnega prava. Židan je dejal, da ga je bolela razprava o tem, ali je kulturno ministrstvo, ki je pripadlo njihovi stranki, pomembno. "Ni pomembnejšega ministrstva, da ostanemo kot narod, saj samo zaradi jezika in kulture obstali in bomo tudi v prihodnje," je poudaril in dodal, da ima podoben pomen tudi izobraževanje. Cerar pa je med drugim dejal, da si želi, da bi vlada delovala v dovoljenih fiskalnih okvirih, saj to daje državi kredibilnost, hkrati pa omogoča, da je na dolgi rok odporna proti krizam.

Erjavec: Predlagali smo star in nov obraz
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa je dejal, da so bila v vsaki koalicijski vladi turbulentna obdobja, kar je posledica želje po uveljavljanju programov in interesov strank, ni pa odvisno od tega, koliko strank tvori koalicijo. V DeSUS-u so zadovoljni s koalicijskim sporazumom, ki poleg tega, da opredeljuje zdravstvo kot prioriteto, vsebuje tudi veliko njihovih zahtev glede položaja upokojencev.

Glede predlagane ministrske ekipe pa je dejal, da je DeSUS predlagal tako star kot nov obraz. S kandidatko za ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec je zadovoljen, meni, "da bo to poživitev za vlado". A glede kritik o starih obrazih v vladni ekipi Erjavec meni, da tudi izkušnje nekaj štejejo. "Mislim, da bo ta vlada posrečena kombinacija," je dejal in dodal, da od drugih novih obrazov pozna le kandidata za zdravstvenega ministra Sama Fakina.

Mesec: Bolje Prešiček kot Jelinčič
V Levici, ki je s koalicijskimi strankami sklenila dogovor o sodelovanju, ne želijo špekulirati, koliko časa bo vlada trajala. "Kar zadeva nas, je jasno, da bomo z vlado projektno sodelovali, dokler se bodo njeni ministri držali dogovorjenega v vsebinskem sporazumu, ki je osnova našega sodelovanja," je v izjavi za medije ob robu seje DZ-ja zatrdil koordinator Levice Luka Mesec.

Za ministrsko ekipo, ki je predlagana, je dejal, da je verjetno najboljša v danih okoliščinah. "Seveda lahko marsikdo očita Šarcu neizkušenost, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Janez Janša. Lahko kritiziramo ministra za kulturo, ampak lahko bi na njegovem stolu sedel Zmago Jelinčič. To so razlogi, zakaj smo se odločili Marjana Šarca kot mandatarja podpreti in zakaj smo se odločili projektno podpreti tudi njegovo vlado," je pojasnil Mesec.

S koalicijsko pogodbo se stranke med drugim zavezujejo, da bodo spoštovale načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat poudarili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prednostne naloge pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.
Pogovori Šarca z ministrskimi kandidati
Marjan Šarec se je pred podpisom srečal še s kandidati, ki jih na ministrsko mesto predlagajo v SAB-u in DeSUS-u. Najprej se je ločeno sešel s kandidatoma na predlog SAB-a. Peter Jožef Česnik, ki ga v stranki vidijo na čelu ministrstva za Slovence po svetu, in Marko Bandelli, ki ga predlagajo za vodenje ministrstva za kohezijo, po srečanju izjav za medije nista dala. SAB naj bi v vladi sicer zastopala še Alenka Bratušek kot infrastrukturna ministrica.
DeSUS za obrambnega ministra predlaga Karla Erjavca, s katerim se Šarec ni posebej sešel. Srečal pa se je s kandidatko za kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Po njenih besedah sta se s Šarcem zelo dobro ujela tako v vsebinskih stališčih do kmetijskega področja kot tudi na osebni ravni, torej na ravni osebnih vrednot in pogledov na delo prihodnje vlade. "Jaz sem danes še toliko bolj vesela, da sem ta izziv sprejela, in se veselim sodelovanja ter zelo optimistično vstopam v to novo obdobje, ki nas čaka," je dejala.
S kandidati na predlog SD-ja in SMC-ja se je Šarec, z izjemo Cerarja, sešel že v torek. Vložitev liste ministrskih kandidatov v DZ so stranke napovedale za petek. V Šarčevi vladi naj bi tako kot v dosedanji delovalo 16 ministrov, od tega dva brez resorja.
Potem ko je Levica s peterico strank sklenila protokol o sodelovanju in na glasovanju že avgusta podprla Šarca za mandatarja, se je zavezala tudi, da ne bo nasprotovala listi ministrskih kandidatov. Za potrditev liste je sicer v DZ-ju dovolj večina navzočih poslancev.


LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB podpisali koalicijsko pogodbo