Ljubo jasnič. Foto: BoBo
Ljubo jasnič. Foto: BoBo

Največ možnosti za povezovanje predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič za zdaj vidi z nepovezanimi poslanci (NeP), a poudarja, da je DeSUS samostojna stranka, ki pripravlja lasten volilni program. "Pooblastilo sem potreboval, da ne bo kakršnih koli dvomov znotraj stranke, da delam kar koli 'na svojo roko'. Tega ne počnem, do danes sem se pogovarjal s številnimi, vendar neuradno, zdaj pa se bom začelo pogovarjati tudi uradno," je poudaril v izjavi za medije po seji sveta stranke.

O morebitnem povezovanju bo sicer na podlagi pogovorov in izkazanega interesa odločal izvršni odbor oziroma svet stranke. Kot je napovedal Jasnič, bo najprej opravil pogovore s poslansko skupino nepovezanih poslancev ter prisluhnil njihovim ambicijam in pripravljenosti, da na volitvah nastopijo skupaj.

DeSUS pripravlja volilni program

Po Jasničevih besedah so na seji sicer razpravljali o pripravah na državnozborske volitve, ki bodo prihodnje leto. Glavna izhodišča so bila predstavitev na terenu, razprava o programu in kako pristopiti h kandidaturi na volitvah in evidentiranju kandidatov. Pred svetom stranke je o tem razpravljal še izvršni odbor, ki je tudi podal predlog k osnutku programa, je dejal Jasnič. Po njegovih besedah bodo predlog programa stranke najprej posredovali občinskim odborom, ki bodo do konca meseca podali stališča do programa, nato pa bodo v januarju program predstavili tudi javnosti.

Jasnič je ob tem še zatrdil, da je DeSUS trenutno samostojna stranka, saj še niso sklepali nikakršnih povezav, za zdaj pa je po njegovih besedah stališče izvršnega odbora, da bo stranka na volitvah nastopila samostojno, pripravili bodo tudi lasten program. Jasnič sicer meni, da se stranka glede na članstvo trenutno uvršča nekoliko "levo od sredine".

Odstopil predsednik sveta stranke Anton Urh

Odstopil je Anton Urh. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Odstopil je Anton Urh. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Jasnič: Poslanci naj pomislijo na volivce, ki so jim dali glas, ko pritisnejo tipko

Glede na neuradne informacije pa naj bi se v stranki znova pojavila razdvajanja v stališčih do aktualnih tem. Kot je Anton Urh dejal za Večer, pa tudi do problematiziranja njegovega vodenja sej. Pri tem je Urh po poročanju Večera Jasniču očital, da ga ni zaščitil oz. da mu ni izrazil podpore. Jasnič očitke zavrača, pojasnil je, da sta se vse do danes pogovarjala o stranki in nastopu na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Po njegovih besedah so hkrati z njim sejo med drugim zapustili vsi člani sveta stranke iz Gorenjske. "Potem je prevzel vodenje podpredsednik stranke Emil Kumer, ki pa so ga ozmerjali z 'budalo'. Gospod Kumer je potem tudi odstopil," je Urh povzel za Večer. Ob koncu so sicer člani sveta stranke izvolili novega predsednika, Srečka Felixa Kropeta.

Prav tako je Jasnič zavrnil očitke, da je Urh odločitev sprejel, ker ni bil naklonjen možnosti, da bi svet stranke glasoval o morebitni izključitvi poslancev DeSUS-a iz stranke. Kot je poudaril Jasnič, lahko poslance iz stranke izključi zgolj matična organizacija, torej občinski odbor.

Da je bilo dogajanje pestro, priča tudi izjava poslancev Franca Jurše, Ivana Hršaka in Branka Simonoviča, ki so že med sejo sporočili, da se distancirajo od dejanj vodstva stranke na tokratni seji sveta stranke. Jasnič je ob tem še komentiral, da so se poslanci že zdavnaj distancirali od stranke, zato ga takšno stališče poslancev ne preseneča. Kot je še dodal, odnosi stranke s poslanci "niso dobri", a so bila trenja prisotna že pred njegovim vodenjem stranke. V zadnjem letu in pol se je namreč na čelu DeSUS-a menjalo več predsednikov.

"Res si ne želim biti v stranki, kjer se neprestano prepirajo, kjer se ne spoštujejo, kjer rušitelji delujejo in uspevajo," pa je za TV Slovenija povedal Urh.