Z odsotnostjo novinarjev na novinarskih konferencah vlade je onemogočena konfrontacija z vladajočimi. Foto: BoBo
Z odsotnostjo novinarjev na novinarskih konferencah vlade je onemogočena konfrontacija z vladajočimi. Foto: BoBo

"Spoštovani, obveščamo vas, da z današnjim dnem začenjamo z drugačnim načinom komuniciranja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19. Da bi čim bolj zmanjšali možnost okužbe in zaščitili tudi vas, bodo odslej redne izjave potekale v neposrednem prenosu iz novinarskega središča Vlade RS večkrat na dan. Izjave bo prenašala TV Slovenija, ki bo drugim medijskim hišam brezplačno dala na voljo ves avdiovizualni material iz izjav," so v sporočilu medijskim hišam zapisali na vladi.

Po tednu dni menjava na čelu UKOM-a

Vlada je le po tednu dni s položaja vršilca dolžnosti direktorja Urada vlade za komuniciranje razrešila Mira Petka in za vršilca dolžnosti direktorja UKOM-a imenovala Uroša Urbanijo.

"Tako kot doslej bomo na izjavah zagotavljali kompetentne sogovornike, o čemer vas bomo redno in pravočasno obveščali. Prisotnost predstavnikov medijev na izjavah žal ne bo več mogoča, zato vas prosimo, da nam svoja vprašanja ob vsaki napovedi izjave pošljete na e-naslov. Potrudili se bomo, da bo nanje odgovorjeno."

Brez novinarjev sta tako potekali že današnji novinarski konferenci notranjega ministra Aleša Hojsa ob 15. uri in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Cigerja Kralja ob 17. uri. Obvestilo, kdo bo govoril na novinarski konferenci ob 15. uri, smo v uredništvu prejeli ob 14. uri in 11 minut. Obvestilo o vsebini in govorniku na novinarski konferenci ob 17. uri pa ob 15. uri in 54 minut. Časa za pripravo in posredovanje vprašanj tako ni prav veliko.

Društvo novinarjev: "Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za demokracijo"

V Društvu novinarjev Slovenije so ocenili, da gre pri vladnem ukrepu kljub resnosti trenutnega položaja za nesorazmeren in restriktiven ukrep. "Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar. Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter je osnovna naloga novinarjev," so opozorili.

"Če bodo novinarji morali zastavljati vprašanja vnaprej, ne bodo imeli možnosti odziva na odgovore s podvprašanji. Prav v teh časih, ko ljudje ostajajo doma, so mediji njihovo okno v svet," so v sporočilu za javnost poudarili v DNS-ju.

Hkrati so opozorili, da novi omejevalni ukrepi sprožajo številna vprašanja in skrbi, "zato je prav, da mediji poskušajo javnosti zagotoviti vse relevantne informacije, ki so potrebne, da ravnajo samozaščitno".

Kot so dodali v DNS-ju, obstajajo številne tehnološke možnosti za komunikacijo v realnem času, zato mora vlada vzpostaviti vsaj videokonferenčne kanale, ki bodo novinarjem omogočili sprotno zastavljanje vprašanj. "Vlado pozivamo, naj novinarjem omogoči prisotnost na izjavah za javnost vsaj na daljavo in tako zagotovi dostop do informacij v javnem interesu," so sklenili poziv.

Hojs: Zaščititi želimo vas in nas

"Želimo vas zaščititi pred morebitno okužbo. Vsekakor pa tudi želimo, da do okužbe ne pride med nami. Zato morate razumeti, da je nov način komuniciranja brez čakanja v vrsti pred nami namenjen temu, da smo vsi skupaj bolje zaščiteni," je novinarjem na novinarski konferenci v njihovi odsotnosti pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Lažne novice na družbenih omrežjih
Pogovor z Igorjem Vobičem