Do zdaj so podobne analize za poklic učitelja napovedovali ravnovesje, prihodnje leto jih bo začelo primanjkovati tako v osnovnih kot v srednjih šolah. Foto: Pixabay
Do zdaj so podobne analize za poklic učitelja napovedovali ravnovesje, prihodnje leto jih bo začelo primanjkovati tako v osnovnih kot v srednjih šolah. Foto: Pixabay

Kot je razvidno iz raziskave, se v kategoriji primanjkljaja pričakuje 14 poklicev več kot za letošnje leto, v kategoriji ravnovesja 12 poklicev manj, v kategoriji presežka pa sta za prihodnje leto napovedani dve poklicni skupini manj. Med ocenjevanimi poklici se opazna sprememba v primerjavi z lanskimi napovedmi nanaša na obravnavane poklice s področja vzgoje in izobraževanja, so izpostavili na zavodu.

Za prihodnje leto se namreč predvideva primanjkljaj različnih skupin učiteljev v osnovnih šolah, srednjih šolah, svetovalnih delavcev, pa tudi vzgojiteljev v vrtcih, medtem ko so pretekle napovedi predvidevale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po omenjenih poklicih. Zadnja izvedba kaže tudi na predviden primanjkljaj pravnih strokovnjakov, ki so bili lani v kategoriji presežka.

Zaradi pomanjkanja ali odsotnosti kandidatov v poklicu bodo v primanjkljaju zdravniki specialisti, strokovnjaki za zdravstveno nego ter avdiologi in logopedi-surdopedagogi.

Tudi zaradi delovnih pogojev bo manjkalo čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, pa natakarjev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, delavcev v gradbeništvu, usmerjevalcev in raznašalcev, zavarovalnih zastopnikov in zavarovalnih posrednikov.

Pomanjkljiva usposobljenost bo razlog za primanjkljaj poklicev, kot so knjigovodje in strokovni sodelavci v računovodstvu, strokovnjaki za računovodstvo, revizijo, upravljavci strojev za zemeljska dela ter mehaniki in serviserji motornih vozil in koles.

Kadra lahko manjka tudi zaradi strukturnih dejavnikov, kot sta povprečna starost brezposelnih oz. iskalcev zaposlitve in dolgotrajna brezposelnost. Med drugim naj bi zato naslednje leto primanjkovalo tehnikov za strojništvo, orodjarjev in strugarjev.

Med poklici, ki bodo glede na raziskavo v prihodnjem letu v presežku, pa so antropologi, novinarji, prevajalci, tajniki, fotografi, glasbeniki, grafični oblikovalci in drugi.