Pirc Musarjeva je na RTV naslovila zahtevo za sklenitev delovnega razmerja. Foto: BoBo
Pirc Musarjeva je na RTV naslovila zahtevo za sklenitev delovnega razmerja. Foto: BoBo

Pod zahtevo za sklic izredne seje programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) so se podpisali Nikola Damjanić, Ciril Baškovič, Jedrt Jež Furlan, Božo Zorko, Jelka Stergel in Nataša Bolčina Žgavec. Šesterica svetnikov se je v zahtevi sklicevala na začasno odredbo delovnega in socialnega sodišča z začetka junija.

Programski svet je potrdil sklep, po katerem bo z nadaljnjimi postopki počakal do pravnomočnosti odločitve sodišča. Mitja Štular, ki ga je programski svet danes kot edinega kandidata znova potrdil za v. d. predsednika tega organa, je dejal, da programski svet ni kompetenten "za to fino pravniško interpretacijo" in da je treba odločitev prepustiti sodišču. Štular je bil sicer potrjen s 13 glasovi za, 4 proti in dvema vzdržanima. Novi mandat bo nastopil 5. avgusta.

Svet obnovil postopek imenovanja
Kot je znano, se je Pirc Musarjeva obrnila na delovno in socialno sodišče, ker Radiotelevizija Slovenija z njo ni sklenila pogodbe o zaposlitvi, čeprav jo je programski svet 7. aprila izvolil za generalno direktorico. Potem ko je DZ razrešil dva svetnika zaradi neizpolnjevanja pogojev, je svet obnovil postopek imenovanja.

Svetniki so tako 23. maja znova glasovali o petih kandidatih za generalnega direktorja, a nobeden izmed njih ni dobil dovolj glasov, zato so za v. d. generalnega direktorja imenovali dozdajšnjega prvega moža RTV SLO Marka Fillija, ki se mu je mandat iztekel 25. maja.

Sodišče je do dokončne odločitve ustavilo vnovični postopek imenovanja generalnega direktorja.